Milyen fát ültessek az udvarba?

A kertrendezés egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen virágokkal, bokrokkal, fákkal díszítsük azt. A döntés nem egyszerű, hiszen olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk, mint a talaj minősége és adottságai, a kert vagy udvar mérete, a terület árnyékoltsága, illetve a ház és az udvar színvilága. Ez a cikk segít eldönteni, milyen fa kerüljön az udvarba.

Miért ültessünk fát?

Ennek több oka is lehet. Egyrészt nemcsak a környezetünknek, de magunknak is jót teszünk vele. Hiszen a fák lombjai javítják a levegő minőségét azáltal, hogy megszűrik a szálló port, valamint szén-dioxidot vonnak el, és oxigént juttatnak a levegőbe.

Emellett árnyékolnak is, ami nemcsak a fák alatt ücsörgőknek, hanem az árnyékolt falú házban tartózkodóknak is komoly enyhülés a nyári melegben.

Sokan ültetnek fát gyermek születésekor. És valóban érdekes nézni, ahogyan a gyerek cseperedésével a fa is egyre nő és terebélyesedik.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a fák milyen szépek, és hogyan dobják fel egy-egy kert vagy udvar összképét.

Nem mindegy azonban, milyen fákat ültetünk. Hiszen egy rosszul megválasztott fa elronthatja az összképet, kárt tehet a burkolatban és az építményekben. Sőt ő maga is rosszul érezheti magát az adott környezetben, így kiszáradhat.

A megfelelő kérdések megválaszolásával azonban egyszerűbb a döntés. Lássuk ezeket.

Mennyit kell takarítani a fa után?

A gyümölcsfákat ilyen szempontból érdemes nem a terasz közelében ültetni, hiszen lehulló levelein kívül virágaival, érett és éretlen gyümölcseivel is meggyűlik a bajunk. (A virágzás nyújtotta látvány és finom gyümölcsök azonban kárpótolnak ezért, különösen, ha a fa az udvar végébe került.)

A gömbkoronájú fák termésével ezzel szemben nincs gond. Viszont a metszésük időnként indokolt. Itt szóba jöhet a gömbjuhar, a mocsári tölgy, hamisciprus, vagy épp a bükk is.

Mekkora az adott fa végső mérete?

Az elültetett fák nem okozhatnak kárt a ház falaiban, a kerítésben, vagy épp a járdalapokban, térkő burkolatban. (Legyen szó akár a szomszéd, akár a saját telkünkről.)

Ahhoz, hogy ezt garantáljuk, meg kell bizonyosodnunk az adott fafajta végső méretéről. Így ugyanis könnyen kiszámolható, milyen messzire ültessük őket a telekhatároktól.

A kisebb fákat (pl. körte, őszibarack) megközelítőleg 3 méterre kell ültetnünk falaktól, burkolattól vagy kerítéstől. Míg a nagyobb fákat (pl. cseresznye, gesztenye) inkább 5-6 méterre. 

Érdemes a gyökérzetet is figyelembe venni. Közművezeték, vízelvezető árok vagy épp csatorna nyomvonalától legalább 2 méterre szabad bármilyen fát ültetni. (Ezt érdemes egyéb épületek mentén is betartani.)

Milyen allergiát okozhat a fa?

Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nemcsak a családtagok között, de a közeli lakókörnyezetben sem él olyasvalaki, aki allergiás a mogyoró, a kőris, a nyírfa, az éger, a tiszafa, vagy épp a nyárfa pollenjére, termésére.

Ezek az allergének ugyanis utcahossznyi távokat tesznek meg akár percek alatt. Persze nem tarthatunk közvéleménykutatást erről az egész településen, de ha a közvetlen szomszédságunkat megkérdezzük, az már nagyon szép gesztus.

Milyen talajra van szüksége az adott fának?

A homokos talajban jobban mozognak a tápanyagok, míg egy kötöttebb, agyagos, vagy fekete földben épp ellenkezőleg. Érdemes tehát az ültetés előtt alapos trágyázást végezni a fa számára kijelölt területen.

Egy tipp: ha a terület növényvilága dús, a fő, a virágok, akár a gazok bőséggel és szépen teremnek, a talaj tápanyagellátásával valószínűleg semmi gond.

Milyen környezetbe kerül a fa?

Ez két szempontból fontos. Egyrészt tisztáznunk kell, milyen színvilágú fa passzol a ház falaihoz vagy a lerakott térkövekhez? Esetleg fordítva, ha már vannak fák az udvaron, milyen színű térköveket érdemes lerakni, hogy ezek harmóniája még gyönyörűbbé tegye az udvarunkat, kertünket? 

A másik pedig az, hogy mely fák őshonosak az adott területen. Ezzel kapcsolatban érdemes a WWF Magyarország őshonos és idegen fafajokról írt ismertetőjét is átolvasni.

Ezeket a kérdéseket megválaszolva már jelentősen szűkíthető azon fák listája, amelyeket udvarába, kertjébe érdemes ültetnie. Reméljük, tudtunk segíteni. Amennyiben hasznosnak találta a cikket, ossza meg ismerőseivel is, hogy ők is a lehető legszebb fát ültethessék a kertbe. 

Megjegyzés írása