Térkő burkolat vagy hagyományos beton? Melyiket válasszam? [Pro és kontra]

Házépítés, felújítás vagy kertépítés során megkerülhetetlen a kocsibejáró és a járda kérdése. És mielőtt belefognánk a konkrét tervezésbe, mindenképp el kell döntenünk, hogy hagyományos beton járda vagy térkő burkolat díszíti-e majd az udvart. Ennek eldöntésében szeretnénk segíteni ezzel a cikkel.

A térkő népszerűségének növekedése egyértelműen látszik. Az emberek szebbnek, változatosabbnak, egyedibbnek találják ezeket. Sok korábban épített udvarban azonban továbbra is beton található.

De csupán azért, mert valami jobban tetszik, vajon megéri lecserélni a régit?

Mindkét burkolatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ezeket gyűjtöttük össze.

A térkő burkolat előnyei

Egyedibb és szebb udvarkép

A térkő szebb – és sokkal több lehetőségünk van a ház „személyiségét” megjeleníteni a burkolaton is. Például egyedi színekkel, különböző formákkal. Ami, valljuk be, előnyösebb, mint az egyszerű szürke szín.

A térkő burkolat kevésbé balesetveszélyes

A térkövek csúszásmentes anyagból készülnek, a beton viszont jellemzően nem. (Bár léteznek olyan eljárások, amelyek csúszmentessé tehetik a betont is.) Így a téli fagyokban, illetve az őszi hideg, esős napokon nagyobb biztonságot ad a csúszásmentes burkolat.

A térkő időtállóbb

A térkő nem pattogzik, repedezik fel. Sem a hőtágulás, sem a terhelés hatására. Sőt, akár évtizedekig is szép maradhat. Különösen, ha odafigyelünk az ápolására. (Persze ez utóbbi akkor igaz, ha szakember véleményét kikérve, jó minőségű térkövet választottunk.) 

Bármikor átrakodhatjuk

A meglévő térkövek sérülés nélkül felszedhetőek és áthelyezhetőek. A hagyományos járda esetében ez nem igaz. Sőt, a betonréteg feltörése nem egyszerű munka.

Jobb vízelvezetés

A térkő fugáiban jobban elszivárog a víz, mint a hagyományos járdák vízelvezetőibeben. Így nem kell attól tartanunk, hogy a szegély mentén megállna a tócsa, így kárt téve a gyepben, vagy épp magában a burkolatban.

A hagyományos beton járda előnyei

A hagyományos beton olcsóbb

Ha szempont a költséghatékonyság, valószínűleg nem a térkő a megfelelő választás. Mert bár mi magunk is úgy véljük, hogy a térkő nyújtotta luxus mindenkinek jár, kétségtelen, hogy az ára meghaladja a betonozásét.

Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos lejtés esetében a térkő burkolat is csak beton alapokon működik. És ez is emeli a kivitelezési költségeket.

És bár lehet nagyon olcsó térköveket is kapni, ezek minősége és színvilága is hagy kívánni valót maga után. Ráadásul az időtállóságuk sem lesz jobb, mint a betoné.

Az illúzió, hogy térkövezni könnyebb

Bár a térkövek lerakása nem bonyolult folyamat. Sőt, otthon, szakember nélkül is elvégezhető. (Segítségül írtunk is erről egy rövid útmutatót.) 

Ha viszont a földmunkánál, a szegélyezésnél, vagy épp a térkő lerakásánál nem vagyunk elég precízek, az elemek könnyen szétcsúszhatnak, kimozoghatnak.

Ezért fontos inkább szakértő segítséget kérni, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Persze a betonozást is jobb szakemberrel végezni, de nehezebb abba a hamis képzetbe esni, hogy az egész nevetségesen egyszerű.

Halkabb gépjárműforgalom

A legnépszerűbb térkőtípusok sajnos zajosabbak, ha autóval közlekedünk rajtuk, mint a hagyományos beton aszfalt. 

Összességében ezek a két kültéri burkolat közötti legfontosabb különbségek. Ha további kérdései vannak, térköveket, betonelemeket, járdalapokat vásárolna, esetleg a konkrét kivitelezésben kérne segítséget, keressen minket bizalommal.

Megjegyzés írása