Térkőlerakás házilag: hogyan, mire figyeljek? (A térkőlerakás 5 lépése)

Az elmúlt években a térkő, köszönhetően annak, hogy szebb a betonnál, illetve szélesebb lehetőségeket kínál színben és formában is, komoly népszerűségre tett szert. Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogy érdemes térkövet lerakni házilag. Milyen lépésekből áll a folyamat, mire kell figyelni mindenképpen?

Ha önállóan akar belevágni a térkövezésbe, érdemes megfontolni, milyen tapasztalattal rendelkezik, milyen gyakorlattal rendelkezik a területen. (Bármilyen burkolat lerakása előnyt jelenthet.)

Ezt a cikket önnek írtuk, ha még egyáltalán nem, vagy kevés tapasztalattal rendelkezik burkolás terén. Igyekszünk röviden, de pontosan összefoglalni a megfelelő térkövezés fontos lépéseit.

Ha pedig a cikk olvasása közben úgy dönt, inkább mégis szakemberre bízná a feladatot, itt tudja jelezni.

0. A megfelelő térkő kiválasztása

Itt két dolgot kell figyelembe venni:

 

  • a térkő színvilága passzoljon a környezethez, ahova kerül;
  • a várható terhelésnek megfelelő térkövet válasszuk.

Az első ponthoz elég lehet, ha vet egy pillantást térkőkínálatunkra, és megpróbálja elképzelni, hogy mutat ez majd a környezetben. 

A második pont ennél több szakmai tudást igényel. Termékleírásainkban azonban mi magunk is adunk néhány támpontot a tárkövek javasolt felhasználási helyeit illetően. Igény esetén pedig szívesen segítünk szóban is.

A térkő kiválasztásában ez a cikk is nagy segítségére lehet.

1. Előkészítés, terület kijelölése, talaj kiemelése

Amikor kijelöljük a területet, ahova a térkő kerülni fog, ne feledkezzünk meg a szegélyekről sem. A szegélyezésre azért van szükség, hogy megakadályozzuk a térkövek terhelés miatti szétcsúszását. Fontos, hogy a terület oldalainak tökéletesen merőlegesnek kell lenniük.

Számolnunk kell továbbá a térkő vízelvezetésével is. Jó, ha a burkolat oldalirányba lejt, hiszen így képes elvezetni a csapadékot.

A terheléstől és a rétegek magasságától változik, milyen mélyre kell ássunk a szintezéskor. Tehát csak azután kezdjünk ásni, hogy a rétegek vastagságáról döntöttünk.

A szintezés és kitűzés vízmértékkel, zsinórozással végezhető el. A kiválasztott térkőből „szárazon” rakjuk ki a tervezett szélességű sort, majd ezt figyelembe véve meghatározható a burkolat szélessége.

A tervezéskor, szintezéskor az alábbiakra kiemelt figyelmet kell fordítanunk:

 

  • a hatékony vízelvezetéshez érdemes méterenként 1,5-2 cm lejtést kialakítani;
  • a szegély helyét külön ássuk meg – a szegély beton alapja miatt érdemes a szegély alatt plusz 8-10 cm-nyi helyet ásni;
  • a talajkiemelést oldalanként ~30 cm-rel szélesebben végezzük el, mint a tervezett burkolandó felület.

Fagyvédő rétegként humuszmentes, megfelelő szemcseméretű zúzott követ, homokos kavicsot, vagy ezek egyenlő arányú keverékét használjuk. A kavicsot vagy zúzottkövet 2-3 rétegben szükséges elteríteni, és a rétegeket külön-külön alaposan, lapvibrátorral tömöríteni.

És még egy fontos dolog: a kiemelés mélysége gyalogosterhelés esetén ~25 cm, gépkocsiterhelés esetén ~40 cm legyen.

2. A térkő szegélyezése

Cövekekkel és zsinórokkal kijelöljük a kívánt nyomvonalat, vízmértékkel meghatározzuk  szükséges szinteket. Ezután földnedves betonból elkészítjük a szegély alapját. 

Ezután a zsinór által meghatározott irányban elhelyezzük a szegélyeket – egymáshoz szorosan illesztve. Végül gumikalapáccsal óvatosan beállítjük a szegélykövek kívánt magasságát.

3. Ágyazat elkészítése

A korábban elkészült alapra homokból vagy zúzalékból kb. 4 cm-es ágyazatot terítünk el. Ehhez célszerű vezetőlécekett használni (30-40 mm átmérőjű csövek, egymástól 2-3 méterre), majd a közéjük terített ágyazóanyagot egy harmadik léccel kiegyengetni.

Fontos: egyszerre csak akkora terület ágyazását készítsük el, amekkorát egy nap alatt le is tudunk burkolni. Az elkészített ágyazatra már nem szabad rálépni.

4. A térkövek lerakása

Lerakáskor a térkövek között hagyjunk kb. 2-3 mm helyet a fugázásnak. A legtöbb gyártó (így mi is) távtartókat épít a térkövek szélébe, így erre külön nem kell figyelni. Ha azonban mégis, érdemes ékeket használni.

Ezután gumikalapáccsal ütögessük a helyükre a térköveket, az illesztéseket egymástól kissé elcsúsztatva, hogy jobban bírják a terhelést. 

Hasznos tipp: a térköveket több raklapról, keverve érdemes lerakni. Ezzel elkerülhető, hogy a színkülönbségek és a felületkülönbségek foltos hatást okozzanak a burkolaton.

2-3 soronként ellenőrizzük a sorok egyenességét, zsinór kihúzásával. Ahol pedig szükséges, a térkő törőgéppel, kővágó koronggal felszerelt sarokcsiszolóval, vagy asztali vizes vágó géppel vágható méretre.

5. A térkő fugázása

Terítsünk 0-4-es homokot a lerakott térkőburkolatra, majd söprögessük addig, amíg a fugát meg nem telnek. A fugákból kimaradt szemcséket viszont le kell söpörni, hogy a homok ne karcolja meg a köveket.

Ezután gumilapos vibrátorral keresztben és hosszában többször átvibráljuk a térköveket, majd újra homok következik, és ezt addig folytatjuk az elkövetkezendő 2-3 napban, amíg a fugák be nem telnek.

Lényegében így néz ki a térkő lerakása házilag. Amennyiben hasznosnak találta a cikket, ossza meg ismerőseivel, hogy előre megspórolja nekik a térkövezés esetleges hibái miatti bosszúságot.

Ha pedig úgy érzi, inkább segítséget kérne a térkövezésben, forduljon hozzánk, szakértő kollégáink nemcsak a megfelelő burkolat kiválasztásában, de annak lerakásában is segítenek.  

Megjegyzés írása