6 dolog, amit a térkövekről tudni kell, mielőtt lecseréli a beton járdát

Manapság egyre népszerűbbek a különböző térkő burkolatok. Sőt, sokan csak azért bontják le a régi beton járdalapokat, hogy szebb, egyedibb térköveket rakhassanak a helyükre. Mielőtt azonban bárki is erre adná a fejét, érdemes néhány kérdést tisztázni. Ez a cikk nemcsak a térkő és beton közötti választásban segít, hanem abban is, hogy szükség esetén megtalálja az ön igényeinek megfelelő térkövet.

1. A beton járda cseréjének leggyakoribb oka

A válasz talán nem lesz meglepő. A legtöbben azért cserélik le a hagyományos beton járdát térkő burkolatra, mert megunták a szürke burkolatot, valami egyedire vágynak. Emelett sűrűn előfordul az is, hogy a járda megrepedt a terhelés és az időjárás miatt.

Fontos tudni, hogy a térkövek jobban bírják az időjárásváltozást, illetve terhelés esetén sem repedeznek el vagy pattognak fel.

2. A térkövek méretének megvannak a maguk funkciói

Korábban már írtunk az otthoni térkövezés lépéseiről. Már ekkor is felhívtuk a figyelmet arra, hogy előbb érdemes kiválasztani a térkövet, és csak ezután belekezdeni a tervezésbe és földmunkába.

Ennek az egyik oka, hogy rengeteg különböző típusú térkő létezik. A másik, hogy az eltérő típusok más-más célt szolgálnak.

Az egyszerű garázsbejárókhoz vagy járdákhoz például megfelelő a 6 cm-es térkő. Ezeknek ugyanis nem kell nagy terhelést kibírniuk. 

Amennyiben azonban a burkolat nagyobb terhelésnek, gyakori, esetleg állandó forgalomnak lesz kitéve, mindenképpen a 8 cm-es vastagságú térkövek mellett érdemes dönteni. 

Érdemes továbbá kisebb területre kisebb méretű térkövet választani. Sőt, arra is figyeljünk, hogy minél kisebb a térkő, annál több lesz a fuga, amiben akár a gyomok is elszaporodhatnak.

3. A térkő színe

Jó, ha a kiválasztott térkőnek harmonizálnia kell a ház, illetve a kertben ültetett növények színeivel is. Érdemes a tetőcserepek színéhez hasonló térkövet választani. Látatlanban nagyon nehéz ebben a kérdésben okosat mondani, de kollégáink ebben a kérdésben is szívesen segítenek. 

4. A térkő formája

Napjainkra szinte bármilyen formájú térkő megtalálható. A hagyományos tégla alakú térkövek mellett hullám, sőt egészen egyedi formájú térköveket is kérhetünk. Itt is érdemes figyelembe venni a burkolandó terület adottságait – és persze a személyes ízlést.

5. A megfelelő rétegrend 

Ahhoz, hogy a térkő valóban szép és tartós legyen, a következő rétegekkel kell dolgoznunk:

 

  • letömörített föld, amelyet megtisztítünk szerves anyagoktól, gyomtól stb.;
  • teherhordó réteg, 15-20 cm vastagságban lerakott kavics vagy homokos kőzet;
  • beton réteg (igény esetén) kb. 8-10 cm-es vastagságban, így csökkenthető a gyalogosterhelés, illetve a gyomok jelentette kockázat;
  • homokágy, kb. 2 cm-es, amivel megágyazunk a térkőnek;
  • térkő mint a rétegrend utolsó eleme.

 

6. Ön is végezheti, de szakembert is megbízhat

A térkövezés nem a legbonyolultabb feladat, így lényegében bárki elvégezheti, aki valóban rászánja az időt és alapos munkát végez. Azonban a strapabíró, időtálló burkolat alapja, hogy tényleg betartsuk a lépéseket.

Ezért, ha ezt időnk nem engedi, vagy egyszerűen csak nem bízunk eléggé magunkban, érdemes szakembert fogadni. Kollégáinkra például nemcsak a megfelelő térkövek kiválasztásában és kiszállításában számíthat, hanem a lerakásban is.

Ha maradt még kérdése térkövezéssel, egyéb kertépítési vagy burkolási problémákkal kapcsolatban, írjon nekünk bátran, készséggel segítünk.

Megjegyzés írása