Miért van szükség térkőszegélyre? (Egyáltalán szükség van-e rá?)

Vevőink, ügyfeleink gyakran kérdezik, tényleg szükséges-e a szegélyezés a térkövezés során. És ha igen, mire kell figyelni közben? Mitől lesz igazán szép és időtálló a kerti út? Ezt a cikket mindenképpen érdemes elolvasni, ha térkövezésben gondolkodik éppen.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a térkőlerakás 5 lépését. Már ott is említést tettünk a térkőszegélyezés fontosságáról, de úgy látjuk, érdemes egy külön cikkben is válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

A legfontosabb kérdés: biztosan szükség van a térkövek szegélyezésére – és ha igen, miért? 

Biztosan ismeri a közhelyet: „Semmi sem kötelező.” Ez a térkőszegélyezésre igaz.

Ugyanis előfordulhat, hogy a lerakott térkő burkolat szegély nélkül is egyben marad. (Különösen, ha kizárólag gyalogosterhelésre szánt burkolatról beszélünk, füvesített, kötött földben.) De ebben nem lehetünk biztosak. 

A lazább, homokos talajon pedig szinte garantált, hogy a kövek idővel elmozognak a helyükről.

Nem kötelező tehát szegélykövekkel kirakni a burkolatot. Viszont erősen indokolt.

A megfelelő szegély ugyanis megakadályozza, hogy a burkolat szélén lévő térkövek kimozduljanak. Tehát egy későbbi problémát már előre megoldhatunk a szegélykövek segítségével.

A téli fagyok különösen veszélyesek

Sokan nem tudják, de Magyarországon a számos fagyási-olvadási ciklus miatt nagyobb az épületekre és burkolatokra leselkedő veszély, mint a déli vagy északi országokban. Egy tél alatt akár 20-40 ilyen ciklus is tapasztalható.

A szegély nélküli térkövek pedig jó eséllyel szétmozognak a hőtágulás hatására. Sőt, a szélső kövekre nehezedő terhelés még a tél vége előtt tönkreteheti a fáradságos munkánkat – és az udvar gyönyörű összképét.

De még ha 1-2 évig bírja is a burkolat szegély nélkül, szinte egészen biztos, hogy évtizedeket nem húz ki ez a megoldás.

Egyértelmű tehát, hogy érdemes szegélyezni a burkolat egybentartása végett. A kérdés már csak az, milyet, és hogyan tegyük mindezt?

Mire figyeljünk a térkő szegélyezésekor? 

Alább összegyűjtöttük térburkolókövek megtámasztásául szolgáló szegélykövek lerakásának 5 legfontosabb lépését.

1. Nyomvonal kitűzése

A szegélyek pontos elhelyezése érdekében mérőzsineggel és cövekekkel jelöljük ki azok pontos nyomvonalát. A szükséges szinteket pedig vízmértékkel határozhatjuk meg.

2. A szegély betonágyának elkészítése 

Fontos, hogy a térkövezés alapozási fázisában a szegély helyét külön ássuk meg. Nem szabad megfeledkeznünk a beton alapról sem, tehát érdemes a szegély alatt plusz 8-10 cm-nyi helyet ásni.

A szegélykő alsó megtámasztására készült ágyazatot, kb. 20 cm szélességben, minimum 5 cm magasságban, földnedves betonból készíthetjük el. 

3. A szegélykövek elhelyezése

Mérőzsineg segítségével helyezzük el a köveket úgy, hogy azok szorosan egymáshoz illeszkedjenek. Majd gumikalapáccsal óvatosan ütögetve beállíthatjuk, milyen magasságban álljanak ki a földből.

4. Oldalsó megtámasztás készítése

A szegélyköveket rézsútosan kell megtámasztani, földnedves betonból, a szegélykő magasságának feléig-kétharmadáig. Ezután a beton óvatosan tömöríthető. 

5. Utókezelés

Az időjárás függvényében védjük a betont a kötés előtti kiszáradástól. Ezt takarással vagy locsolással tehetjük meg, kora reggel és este. A felforrósodott betont nem szabad hirtelen lehűteni, hiszen így károsodhat a termék. Érdemes permetszerű locsolást alkalmazni a felületen.

Alternatív kerti szegélyek – ha valami egyedire van szükség

Persze a térkövezésnek nemcsak a gyakorlati, hanem az esztétikai szempontjai is legalább olyan fontosak. Ezért érdemes figyelembe venni, milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba, ha szegélyezésről beszélünk.

A kert egyedivé tételéhez a kő mellett más anyagból készült szegélyeket is használhatunk:

 

  • fa,
  • fém,
  • műanyag,
  • terméskő.

 

Ezekről bővebben a gardenista.hu által készített 2 részes cikkben olvashat.

Reméljük, cikkünkkel megválaszoltuk a térkőszegélyezéssel kapcsolatos kérdéseit. További kérdéseivel is forduljon hozzánk bizalommal. A megvalósításhoz pedig ajánljunk saját gyártású burkoló elemeinket.

Megjegyzés írása