DIY: Térköves kerti projektek!

DIY: Térköves kerti projektek!

Amennyiben a kerti burkolatok és felületek tervezésekor szeretnénk elkerülni az eklektikus stílusú megjelenést, fontos egy olyan építőanyagot választanunk, amely képes egységes vizuális hatást kínálni mind színben, mind formában.

 

E célból ideális választás lehet a hagyományos, kisméretű téglák használata, vagy a még tartósabb és nagyobb teherbírású, azonos arányokkal rendelkező térkövek alkalmazása. 

Alacsony támfalak 

 

Nem csak lejtős területeken találkozhatunk alacsony támfalak kialakításával; a kerttervezés szempontjából is fontos eszköz lehet a különböző kerti részek funkcionális vagy vizuális elkülönítésére. Amennyiben egy kert több, jól megkülönböztethető részből áll, mint például pihenő, díszkert vagy zöldségeskert, ezek határainak meghatározása sokféle módon megvalósítható. Lehetőség van például alacsony sövények, kerítések vagy a kert burkolt részeivel harmonizáló épített támfalak vagy falak alkalmazására. Az építőanyagok változatosságából adódó eklektikus hatás elkerülése érdekében remek megoldást kínálhatnak a térburkolathoz illő anyagok használata.

Tűzrakó hely

 

A tűzrakó hely a kert egy varázslatos sarka lehet, ahol a tűz látványa és melege teljesen egyedi hangulatot teremt. Nem számít, hogy villanytűzhelyen is elkészíthetjük az ételt vagy máshol is tarthatunk beszélgetéseket; a tűz közelében eltöltött idő különleges élményt nyújt. A térburkolati elemekből precízen megépített kerti tűzrakó hely nyári esteken és téli hidegben egyaránt, forró italok mellett, meghitt pillanatokat kínál. Legyen szó egy bográcsozásról vagy egy szalonnasütésről, egy egyszerűen megvalósítható tűzrakó hely új dimenziókat nyit meg a kerti összejöveteleknél.

Pergola

 

A pergolák oszlopai is kialakíthatók térburkolati elemekből, akár kisméretű téglából is. Az azonos színű és méretű elemek használatával a kert egészében egységes megjelenést érhetünk el. A pergola kiválóan alkalmazkodik különböző funkciókhoz, legyen az eső elleni védelem vagy csupán árnyékolás. A természetesség és a lágyabb megjelenés kedvelői kúszónövényeket futtathatnak az oszlopokon, vagy dísznövényekkel berendezett dézsákat helyezhetnek melléjük, így tovább növelve a környezet esztétikai értékét.

Kezdési útmutató a kerti építkezéshez

 

Lehet, hogy bizonyos építési munkálatok, még a korábban említettek között is, helyi engedélyekhez és szabályokhoz kötöttek. Ezért fontos, hogy figyelembe vegyük a helyi építési előírásokat, amelyek a településünk sajátosságaihoz igazodva, a telkekkel kapcsolatos specifikus követelményeket, jogokat és kötelezettségeket határozzák meg.

 

Tekintettel arra, hogy a puszta lelkesedés nem helyettesítheti a szakértelmet, ajánlott alaposan utánajárni az építési folyamatoknak, számos releváns videót megtekinteni, vagy egy tapasztalt, megbízható referenciákkal rendelkező szakembert megbízni. Kisebb projektek esetén fordulhatunk olyan ismerősünk segítségéhez is, aki már rendelkezik hasonló építkezési tapasztalattal. Az első lépés a tervezés, az anyagszükséglet pontos kiszámolása és az építmény helyének kijelölése. Beszerezzük a szükséges építőanyagokat és eszközöket, mint például kitűző karók és zsinór, kőműves serpenyő és kanál, kőműves kalapács, vödör, vízmérték, talicska, keverőgép, és így tovább.

A falépítés mindig az alapozással kezdődik, amely során általában sávalapot alkalmazunk. Ennek keretében a talajfagyhatár alatti, legalább 80 cm mélységig kell ásni. Az alapnak a készülő fal vastagságával kell megegyeznie vagy annál szélesebbnek lennie; ez esetben a falazat pontos kijelöléséhez nagyon hasznos lehet a kitűző zsinór. Az alapbeton kisebb mennyiségben zsákos készbeton formájában, vagy előre elkészített keverékként érkezhet a helyszínre. Fontos, hogy a betonalap teteje sima és vízszintes legyen, amire aztán bitumenes lemez szigetelést helyezhetünk 10 cm-es átfedéssel, ezt követően kezdődhet a tényleges falazás. A munka megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy rendelkezésre állnak a szükséges eszközök és anyagok, így a falazáshoz szükséges habarcsot is előkészíthetjük. A konzisztencia és minőség egységesítése érdekében célszerű előre kevert, zsákos falazóhabarcsot használni.

 

A falazat egyenességének és függőlegességének biztosítása érdekében a munka során folyamatosan használjunk vízmértéket az ellenőrzéshez.

A falépítési munkálatokat mindig a fal síkjának két szélén kezdjük, ahol a két végponti elemet habarccsal rögzítjük, majd ezek között kifeszítjük a falazózsinórt. Ez a módszer segít abban, hogy az első sor pontosan az épülő fal irányába kerüljön, és később minden második sor építésénél is alkalmazzuk ezt a technikát. A falazásnál elengedhetetlen a kötési technika használata, amely során az egymás melletti sorokban az elemek úgy helyezkednek el, hogy a felső sorban lévő elemek illeszkedjenek az alattuk lévők közepére, ezt a módszert követve haladunk tovább a fal tetejéig. A habarcsot egyenletes rétegben kell felvinni, és a téglák közötti habarcsot a munka befejezése előtt, a fugázással együtt, eltávolítani, így létrehozva a végleges, karakteres fal megjelenést. A téglák és a térkőelemek tisztán tartása a munka során fontos, mivel később ez sokkal nehezebben kivitelezhető.

 

Fontos tudatosítani, hogy a kőműves munka hosszú hagyományokkal bíró szakma, ahol az elméleti tudást csak évekig tartó gyakorlati tapasztalat egészíti ki. A fedett teraszok, tartópillérek vagy magas támfalak építését az építési szabályok és a balesetvédelem szempontjából is jobb szakemberre bízni, mivel a saját kezűleg végzett munka, bár költséghatékonyabbnak tűnhet, végül pénzkidobás lehet.

Megjegyzés írása