Milyen díszfüveket érdemes választani egy mediterrán hangulatú kertbe?

  • Home
  • Építés
  • Milyen díszfüveket érdemes választani egy mediterrán hangulatú kertbe?

Milyen díszfüveket érdemes választani egy mediterrán hangulatú kertbe?

A mediterrán kert nem csupán egy stílus, hanem egy valódi életérzés. Az ilyen típusú kertekben megtalálható térkövek rusztikus hangulata és a természetes színek összhangja pihenésre igazán alkalmassá teszi a környezetünket. A mediterrán kert egyik legnagyobb kihívása a megfelelő növényválasztás, különösen az olyan éghajlati viszonyok között, ahol a hosszú, száraz nyarak megkövetelik a szárazságtűrő virágok, fák, füvek alkalmazását.

1. Kék csenkesz

A kék csenkesz, avagy festuca glauca tökéletes választás egy mediterrán kertbe. Kompakt növekedési formájával és jellegzetes acélszürke vagy kékeszöld színével ez a fűféle kiválóan illeszkedik a mediterrán hangulathoz. Ráadásul rendkívül jól tűri a szárazságot, és minimális öntözéssel is jól érzi magát.

2. Zászlós iris

Az Iris számos fajtája remekül alkalmazkodik a száraz környezethez, és változatos színkínálata révén könnyedén emelheted kerted hangulatát. Legyen szó a sárga, kék, lila vagy akár fehér árnyalatokról, az Iris fajtái rendkívül dekoratívak.

3. Imola

Az imola, egy igazán látványos és szárazságtűrő díszfű. Erős, kékesszürke levelei és hosszú, dús szálai remekül illenek a mediterrán kertek kavicsos, homokos talajához. De bármilyen térkő mellett, előtt is jól érzi magát, és remekül mutat.

4. Sásliliom

A sásliliom szárazságtűrő és kevés gondoskodást igényel, így ideális választás a mediterrán stílusú kertekbe. Tavasszal és kora nyáron hozza jellegzetes, sárga, piros, vagy fehér virágait, amelyekkel egyedülálló karaktert kölcsönöz a kertnek, főleg az olyannak, ahol rusztikus térköveket raktak le.

5. Vattacukorfű

A fürtös muhlenbergia, ismertebb nevén vattacukorfű nem véletlenül kapta a nevét, hiszen nagyon hasonlít a búcsúk egyik legnépszerűbb édességére. Egyébként kiváló választás, mert ez a díszfű a látványos, könnyedén hullámzó virágzataival különleges textúrát és mozgalmasságot ad a kertnek. Csak vigyázz, ne harapj bele!

5+1. Levendula

Természetesen nem hagyhatjuk ki a listából a levendulát, ami nem klasszikus díszfű. De muszáj volt írnunk róla, hiszen a levendula nemcsak illatos és szép, hanem rendkívül jól tűri a száraz, forró nyarakat. Különböző fajtái közül választhatsz, legyen az angol, spanyol vagy francia levendula. Egy biztosan közös bennük: bárhova is ülteted őket, évente kétszer metszd meg a növényt alaposan.

Megjegyzés írása