background

Térkőfestés házilag [Ezt érdemes tudni, mielőtt belevág]

Bár a térkő valóban időtálló, strapabíró megoldás, az eltelt évek azért ezen a burkolaton is meglátszanak. Ebben a cikkben megosztunk néhány hasznos tanácsot, hogy újra ragyogjon a térkő az udvarban.

A térkőfestés általában két esetben kerül szóba:
  • az évekkel ezelőtt lerakott burkolat koszolódni, kopni kezd;
  • a tulajdonos megunja a 10-15 éve lerakott térköveket, de nem szeretné újraburkolni az udvart.

A festés, felújítás tehát ideális választás, ha valami újra vágyunk, de anyagi vagy érzelmi megfontolásból nem cserélnénk le a régit. 
Felmerül azonban néhány kérdés. Kifejezetten térkőfestéket használjunk, vagy a betonfesték is megteszi? Hogyan tisztítsuk meg a felületet, hogy a festés valóban a megfelelő hatást keltse?

Festés vagy tisztítás?

Bizonyos idő után indokolt a kerti bútorok, kiegészítők és a térkő tisztítása. Azonban van, hogy ez már nem segít, és újra kell festeni ezeket.

Egyértelmű, hogy ha nem szeretnénk új kerti bútorokat venni, egy festés megoldja a problémát. Ugyanez igaz például a kerítésre is. A járdával, kocsibejáróval azonban kicsit más a helyzet. Sőt másként festünk beton és térkő burkolatot is.

Térkő burkolatok festése, tisztítása

A térkő színe az idő múlásával a felületére tapadt portól és sártól változik. A legtöbb esetben ilyenkor világos szürke vagy sötétebb barna árnyalatokat fezhetünk fel a térkövek színében.

Egyre többen használnak ilyenkor térkőfestéket. Ez önmagában még nem baj, de valamit le kell szögeznünk: tisztítás nélkül a térkő festése csak félmegoldás.

Ha szeretnénk, hogy a térkövek újra régi fényükben tündököljenek, először mindenképpen tisztítsuk meg azokat. Ehhez nyugodtan használjunk például magasnyomású mosót. Ez ugyanis mindent kivisz a térkő rétegeiből.

Ez a módszer sajnos a fugákat képező homokréteget sem kíméli (amiről a térkőlerakás lépéseiről írt cikkünkben már írtunk). Aggodalomra azonban semmi ok, az így kimosott fugát azonnal pótolhatjuk is további homokrétegek besöprésével.

Előfordulhat azonban, hogy önmagában a felület mosása már nem segít. (15-20 éves térkő burkolatok már ritkán nyerik vissza eredeti színüket.) Ilyenkor döntés előtt állunk:
  • újrafestjük a burkolatot,
  • vagy újat rakunk le.

Ha az újrafestés mellett döntünk, érdemes a munkát +5ºC felett elkezdeni. Ma már itthon is több termék közül választhatunk. A nagyobb barkácsboltokban biztosan találunk a feladatra alkalmas lazúrt vagy festéket.

Persze dönthet úgy is, hogy a megkopott térkő burkolatot újra cseréli. Ebben mi is tudunk segíteni. Legyen szó akár termékkővásárlásról, akár lerakásról, burkolásról.

Reméljük, cikkünkkel segíteni tudtunk. Ha pedig van olyan ismerőse, akinek szintén hasznosak lehetnek a fent leírtak, ossza meg vele is.