background

Mit csináljunk a kimaradt térkővel?

Miután leraktuk az udvarunkon vagy a kertünkben a térköveket, előfordulhat, hogy marad ki az adagból, amit nem tudunk beilleszteni a kialakított mintázatba. Ne essünk kétségbe, mert más módon is felhasználhatjuk őket, nem feltétlenül kell visszavinni a boltba, esetleg eladni használt áron. Hogy még többet hozzunk ki belőlük, akár még a kertünk díszei is lehetnek, szaktudás sem kell hozzá. Mutatunk öt tippet a kreatív felhasználásra. 

Kerti határolók és alacsony kerítések

Használjuk a térköveket kerti határolóként vagy alacsony kerítésként. Rendezzük őket egymás mellé, és ássunk mélyedéseket a földbe, majd illesszük be a térköveket. Így elkülöníthetjük a virágágyásokat, zöldségágyakat vagy akár a gyepet a többi területtől. Nemcsak praktikus felhasználási mód, de rendkívül látványos is. 

Kerti lépcsők és emelvények

Hozzunk létre kis kerti lépcsőket vagy emelvényeket a kimaradt térkövekből. Ássunk mélyedéseket a talajba, majd helyezzük el a térköveket úgy, hogy stabilan álljanak a földben. Ez nem csak esztétikus megoldás, hanem segít elkerülni a talaj erózióját és könnyen megközelíthetővé teszi a kert amúgy nehezebben bejárható területeit. Használhatjuk többek között olyan helyen, ahol nincs talajtakaró, és esőben sárossá válik az adott szakasz. 

Kerti asztal vagy pad alátámasztása

Ha szeretnénk készíteni egy kerti asztalt vagy padot, arra is használhatjuk a kimaradt térköveket alátámasztóként. Helyezzük el őket egyenletesen a talajra, majd tegyük rájuk a padot vagy az asztallapot. Így biztosíthatjuk a stabilitást, valamint megakadályozhatjuk a talajba süppedést. Legbiztonságosabban akkor járunk el, ha fixáljuk a térköveket és össze is „ragasztjuk” őket, hogy ne tudjanak elmozdulni. 

Kerti ülőhelyek

Hasonló alkalmazási lehetőség, mint az előző pad, esetleg asztal. Építsünk kényelmes kerti ülőhelyeket a kimaradt térkövekből. Helyezzük el a térköveket úgy, hogy stabil alapot képezzenek, majd helyezzünk rájuk ülőpárnákat. Figyeljünk arra, hogy valóban stabilan álljanak, ha szükséges, rögzítsük őket. Jó ötlet a kerti sütögető köré hasonló ülőalkalmatosságokat építeni. Látványos és kényelmes is. 

Kreatív kerti dekorációk

Kicsivel magasabb szint, mint az előző négy ötlet volt, de akinek kedve van egy kis kreatív munkához, és elég ügyes is hozzá, annak ez is jó megoldás lehet. Hozzunk létre egyedi kerti dekorációkat a térkövekből. Készíthetünk kerti szobrokat, állatfigurákat is, de aki nem akarja ekkora fába vágni a fejszéjét, annak egy kreatív útjelző elkészítése egyszerűbb feladat lehet. Használjunk ragasztót vagy cementet, hogy a darabokat össze tudjuk kötni.