background

Minden, amit tudni akartál a térkövekről

Az olyan, betonból készült burkolóelemek, mint a térkövek, már régóta kedvelt megoldások. Ezek az elemek egyesítik az esztétikát és a funkcionalitást, és széles körben alkalmazzák kocsibeállók, járdák, parkolók és kertek burkolására. A térkövek sokféle méretben és formában elérhetők, így lehetőségünk van választani az igényeinknek és az adott területnek megfelelő variáció közül.

 

Térkő vagy járdalap?


Érdemes először tisztázni a térkövek és a járdalapok közötti különbségeket. A járdalapok is betonból készülnek, de általában nagyobb felülettel rendelkeznek. A legkisebb oldalszélességük minimum 30 centiméter, de gyakran találkozhatunk 40 centiméter feletti szélességekkel. Ezeket a lapokat jellemzően olyan területeken alkalmazzák, ahol csak gyalogosforgalom van, mivel kisebb vastagságúak a térkövek vastagsága általában 6 centiméter így ellenállóbbak a nagyobb terhelésnek. A térkövek esztétikai értékeiknek köszönhetően ma már nemcsak a kocsibeállók és parkolók burkolására használják őket, hanem a járdák és kertek esztétikus kialakítására is. A vékonyabb, kifejezetten járdaburkolásra tervezett térkövek pedig a kerttervezők kedvelt választásai lettek, mivel lehetővé teszik az esztétikum és a praktikum ötvözését.

 

Kocsibeállók burkolata


A térkövek ugyanakkor még sok esetben kocsibeállók és gépkocsik számára kialakított parkolóhelyek burkolására szolgálnak. Ezekkel könnyedén kialakíthatunk szabálytalan alakú területeket, és ideálisak olyan helyeken is, ahol nincs szükség egybefüggő burkolatra, például kocsibehajtók nyomvonalán. A járdalapok ideális megoldást kínálnak a járdafelületek burkolására. Ezek a lapok egyszerűen és költséghatékonyan alkalmazhatók nagyobb felületeken. Az elhelyezésükhöz választhatunk különböző méretű lapokat, például 40 x 40 vagy 50 x 50 centimétereseket.

 

Alap és tisztítás


Mivel a térköveket fokozott terhelés éri, kiemelten fontos az alap elkészítése. A rosszul előkészített alap esetén előfordulhat, hogy a burkolat hullámossá válik. Az alap betonnal történő megerősítése védelmet nyújt az ilyen felülethibák ellen. A járdalapok és a térkövek esetében is kiemelten fontos a burkolat alapjának tökéletes előkészítése és vízszintesre rendezése. Ha nem vagyunk kellően alaposak, a nagyobb járdalapok sarkai megemelkedhetnek és eltörhetnek, míg a térkövek esetében az egyenetlenségek szemmel látható hibákat eredményeznek. Az időszakos tisztítás és karbantartás elengedhetetlen a térkövek és járdalapok hosszú élettartamához. A magasnyomású mosó nagyszerű eszköz a tisztításhoz, és ne feledjük pótolni a fugákból kimosódó homokot is. Az őszi időszakban rendszeresen végezzünk tisztítást, hogy elkerüljük az elszíneződéseket.