background

Milyen szerszámokra lehet szükséged a térkő lerakásakor?

Ha házilag, szakember bevonása nélkül vágsz bele a térkő lerakásába, megbízható szerszámokra lesz szükséged. A cikkünkben felsoroltak közül nem biztos, hogy mindegyik kell majd lesz, de a munkálatok kezdete előtt érdemes átolvasnod, hogy mivel készülj fel a csöppet sem egyszerű feladatra. Minden eszközt természetesen nem kell mindet megvenned, bérelni is tudsz. 

1. Derékszög és vízmérték

Segítségükkel ellenőrizhetjük a sorok derékszögek betartását és a vízszintet a térkő lerakása során. Az összecsukható derékszög lehetővé teszi, hogy könnyen szállítható legyen, a burkolatot így mindkét irányból ellenőrizhetjük.

2. Gumifejű kalapács

Ez a kalapács a térkövek és szegélykövek helyre ütögetéséhez hasznos. A gumifelület megakadályozza a kőzetek sérülését, biztosítja, hogy egyenletesen, pontosan illeszkedjenek a helyükre. Hagyományos kalapáccsal jóval nagyobb eséllyel okozhatsz sérülést a burkolatban, ráadásul filléres kiadás az a végső tételhez képest, ha eddig nem vettél ilyet, érdemes állandósítani egyet a háztartásban, sok munkánál jön jól. 

3. Térkőfogó

Ez az eszköz lehetővé teszi a térkövek könnyed és biztonságos mozgatását. A szorítópofák állíthatók a térkövek méretéhez és formájához, így könnyedén áthelyezhetők a kívánt helyre. A fogó ergonomikus kialakítása lehetővé teszi, hogy akár egyetlen kézmozdulattal is elmozdíthasd a térköveket. Ez a mechanizmus megkönnyíti a szorítást és a lerakást. 

4. Nagyméretű talicska

Egy nagyméretű talicska alkalmas lehet a nehéz térkövek szállítására. A széles rakfelület lehetővé teszi, hogy egyszerre több is beleférjen. Ha az élükre állítod őket, még több helyed lesz, így könnyebben el tudod helyezni a téröveket, ez pedig jelentősen megkönnyíti a szállítást. 

5. Szegélykőfogó

Léteznek nagyméretű, akár egyméteres szegélyek is, aminek mozgatását megkönnyíti egy külön erre a célra tervezett fogó. Ezzel az eszközzel könnyedén mozgathatók a nagyméretű szegélykövek, és két ember közös munkájával könnyedén elhelyezhetők a kívánt pozícióba. 

6. Térkőkiemelő

Ez a szerszám jól jön a térkövek javításánál, áthelyezésénél, a régi kövezet felszedésénél. Szintén a fogók egy speciális verziójáról van szó: az állítható és rögzíthető szélességű eszköz segítségével könnyedén kiemelhetők a meglazult vagy sérült térkövek anélkül, hogy kárt okoznánk a körülöttük lévő burkolatban. A hosszú nyél pedig lehetővé teszi a kényelmes használatot. 

7. Térkőroppantó

Ha a térköveket méretre kell szabni, esetleg formára alakítani, a térkőroppantó a legjobb megoldás. Ez tulajdonképpen egy forgatható, többélű kés, ami lehetővé teszi a pontos méretre vágást, a felület, amire a térkövet helyezhetjük, biztosítja, hogy a törés után ne sérüljön tovább. Szinte lehetetlen, hogy a lerakás során ne legyen szükséged a térkövek alakítására, a legjobb megoldás a roppantó.