background

Milyen színű térkövet válasszak a kertembe?

Sok a zöld? Inkább a virágok dominálnak? Könnyen lesz homokos, saras a felület? Különleges árnyalatú a ház oldala? Rengeteg szempont befolyásolhatja, milyen színű térkő illik leginkább a kertedbe. Van azonban egy, ami mindenek felett áll, és nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mutatjuk, hogy melyik az.

A tavasszal virágba boruló, zöldellő kert a háztulajdonosok életében az egyik legszebb időszak az évben. Ilyenkor a gyönyörködés mellett a tervezésre is bőven jut idő. Ezekben a hetekben sokan döntenek úgy: itt az ideje a térkő lerakásának. Az egyik legnehezebb döntés a márka, a méret a kivitelező mellett természetesen a szín. De milyen szempontok alapján válasszunk? Nem egyszerű a kérdés, érdemes alaposan átgondolni a választ. 

Passzoljon a környezetbe

A térkő színe nagyban függ a kertedben található többi tárgytól és a növények fajtájától is. Ha például sok a zöld növény, akkor egy természetes, földszínű térkő megfelelő választás. Ha azonban sok színes virág ékesíti a kertedet, és ezek látványa viszi el a szemeket, akkor inkább élénkebb színekben érdemes gondolkodni. Egy sárgás, lilás, rózsaszínes, vidám élettérbe nem biztos, hogy jól passzol egy mogorvábbnak ható, sötét árnyalat. 

Harmonizáljon a ház színével

A legtöbben nem gondolnak rá, de fontos, hogy a térkő színe harmonizáljon az épület és az udvar többi részével is. Például, ha a ház meleg színű, akkor a vöröses árnyalatú térkő jól passzol hozzá. Ha pedig  az épület fehér vagy világos, akkor inkább a világosabb színű térkő a megfelelő választás.

Alkalmazkodjon az időjáráshoz

Egy másik fontos szempont az időjárási hatások és a szennyeződés. Ha az udvar poros és sok sár szokott keletkezni, akkor érdemes inkább a sötétebb színű árnyalat mellett letenni a voksot. Azon ugyanis  jóval kevésbé látszik a kosz és a szennyeződés.Ha a környéken, ahol élsz, sok a csapadék, akkor is ugyanez a javaslatunk, az eső sokkal inkább meglátszik a világos felületen. 

Ízlés dolga

A végére hagytuk, pedig ez a legfontosabb szempont: a személyes ízlés. Olyan térkövet válassz, ami tetszik, amire jó érzés ránézni, ami számodra szép és ízléses. Ha neked nem tetszenek a sötét árnyalatok, akkor semmilyen praktikus szempont nem indokolja, hogy ilyen színt válassz. Egyeztess térköves szakemberrel, mondd el, mik a legfontosabb szempontjaidat, és ő segíteni fog a jó döntés meghozatalában!