background

Miért tegyünk tégla helyett térkövet a kertünkbe?

A kertépítés során sok döntést kell hoznunk a különböző anyagokról és elemekről. Amikor az utak és a járdák kialakítása van soron, sokan két alapanyagra szűkítik a lehetőségeiket: téglára és térkőre. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, mi most a térkövek mellett hozunk fel különböző érveket. Ahány kert, annyi szokás. Minden tulajdonos és terület más és más igényeket támaszthat az alapanyagokkal szemben. A következő okok alapján azonban érdemes fontolóra venni a térkő használatát a kertben. A rugalmassága, a vízelvezetési képessége, a tartóssága, a könnyű karbantartása és a környezetbarát jellege mind-mind előnyei lehetnek, amik miatt elfelejtjük majd a téglát. Vegyük őket sorra részletesebben is. 

Rugalmasság és mozgékonyság

A térkő rugalmasabb anyag a téglánál. Könnyen illeszthető és variálható, így lehetőségünk van különböző minták és színek kialakítására a kertben. A térkő könnyen alkalmazkodik a terület természetes formáihoz, így könnyebb vele kanyarokat és íveket kialakítani, ami dinamizmust adhat a kertnek. 

Vízelvezetés

A térkő áthatólhatóbb anyag a téglánál. Az áttört mintázata és az illesztések közötti hézagok lehetővé teszik a víz könnyebb elvezetését és felszívódását a talajban. Ez fontos szempont lehet a kertben, mivel nem engedi felgyülemleni az esővizet, hanem egyenletesen vezeti el azt. 

Tartósság

A megfelelő minőségű térkő hosszú élettartammal rendelkezik. A kerti utak és járdák megterhelő körülményeknek vannak kitéve, például a járművek súlyának és a napi forgalomnak. A térkő ellenállóbb a terhelésre, kevésbé hajlamos a repedésre és a törésre, mint a tégla. 

Karbantartás

A térkövet egyszerűbb karbantartatni a téglánál. Ha egy térkő megsérül, azt könnyen ki lehet cserélni anélkül, hogy az egész utat vagy járdát szétszednénk. Ezenkívül a térkő felszínét könnyebb tisztán tartani, mivel nincsenek rajta kiemelkedő részek vagy mélyedések, amikben a kosz és a szennyeződés megragadhatna. 

Környezetbarát megoldás

Ha környezettudatosan szeretnénk gondolkodni, a térkő jó választás lehet. A tégla előállítása során nagy mennyiségű energiát és erőforrást használnak fel, míg a térkő gyártása általában kisebb környezeti terheléssel jár. Ahogy korábban írtuk, a térkő lehetőséget ad megfelelő vízelvezetésre, a környezetbarát szemlélet szempontjából ez is fontos érv lehet.