background

Mészkőkivirágzás a térköveken? Magától elmúlik!

A mészkő kivirágzása teljesen természetes jelenség, ami ráadásul nem okoz kárt a térkőben. Sokan ijednek meg a látványtól, pedig az esztétikai problémákon kívül nincs ok az aggodalomra. Mutatjuk, hogy miért nincs mitől félni. 

Mit hívunk a térkövek esetében kivirágzásnak? Azt a nem mechanikai okokra visszavezethető foltképződést, ami fehér színű, de nem roncsolja az anyag szerkezetét. 

Így virágzik ki a mészkő

A minőségi térkövek szigorú szabályok szerint készülnek, amiket folyamatosan monitoroznak. A legtöbb betonból tevődik össze, aminek alapanyaga a cement. Ebben, a többi adalékban és kiegészítésre szolgáló anyagban olyan vegyületek fordulnak elő, melyek oldódnak a vízben. Ilyen többek között a só is. Hiába a minimális víztartalom, a tökéletesen tömörített térkő, a betonban akkor is olyan kapillárisok  alakulhatnak ki, ahol ezek a feloldódott anyagok rákerülnek a betonra.  Miután elpárolog a folyadék, az oldott só rátapad a térkőre, és valamennyire megszínezi azt. Innentől pedig nemcsak az anyagon, de az időjáráson is múlik a folyamat. 

Minden természeti jelenségnek, így az esőnek, a szélnek, a csapadéknak, a napsütésnek is befolyásoló ereje van, de leginkább a hőmérsékletnek vannak kitéve az elemek. Mindezek ugyanis hatással vannak a nedvességtartalomra és a párolgásra is. Ha mindezek következtében kicsapódást lehet felfedezni a felszínen, akkor ezt hívjuk a mészkő kivirágzásának. Ez nem más, mint calcium-hydroxid, vagyis mészhidrát.  A jelenség során, egy kis idő elteltével ezek a kapillárisok elzáródnak, és a kicsapódás egész egyszerűen eltűnik. 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A minőségi térkövek gyártói mindent elkövetnek azért, hogy a termékek felületin ne tudjon kicsapódni a só, de ezt nem minden esetben lehet elkerülni. Fontos megjegyezni, hogy a jelenség nem a gyártó hibája. Ugyanakkor érdemes a lerakás után közvetlenül a térköveket impregnáló szerrel kezelni. Ennek két funkciója is van: késleltethetjük a kivirágzási folyamatot, illetve biztosíthatjuk, hogy  térkövek tovább tartsák meg színüket. A köveket így könnyebb tisztítani, de jobban ellenálló a különböző szennyeződésekkel szemben is. 

A virágzás az esetek nagy többségében magától megszűnik, mert eltűnik a felületről. Ha valakinek ez alatt a rövid idő alatt is elviselhetetlen a látvány, érdemes mechanikus módszert választani, és egy erős kefével nekilátni a feladatnak. Ezzel csak óvatosan, mert az erős drótkefék nyomot hagyhatnak a térköveken.