background

Itt a tavasz, hogyan tarthatod gazmentesen a térkövet és a környékét?

A térkő és annak környékének gazmentesen tartása számos előnnyel jár: nemcsak a környezeti hatásokat csökkentheted, ennél is fontosabb, hogy fokozhatod a kertben eléd táruló esztétikai élményt. Bemutatunk néhány hatékony módszert a gazmentes térkő érdekében. 

A térkő közeiben megbúvó gaz sok kerttulajdonosnak okoz fejfájást. Bármilyen ügyesen raktad is le a díszitőelemeket, sajnos még így is előfordul, hogy növekedésnek indul valamilyen nem kívánatos növény, gyakran még a kifugázott rétegek között is képes utat találni magának. Ha máshol nem is, a térkő közvetlen közelében biztosan találkozol gazzal már a tavasz elején is, hiszen sok növény télen indul növekedésnek. A gaztalan állapot elérésére több megoldás is létezik. 

A mechanikus módszerek nem túl bonyolultak, de annál munkásabbak. Ide tartozik a gereblyézés, seprűzés, fűnyírás és a gyomlálás. Ezek hatékonyak a gyomok, levelek és egyéb szennyeződések eltávolítására. Sajnos rendkívül időigényes művelet, és az a mondás is igaz, hogyha az ember nem akar a saját kertje rabja lenni, akkor inkább pihenésre, feltöltődésre kellene fókuszálnia. Mondani persze könnyű, ha az ember meglátja a pimaszul zöldellő gyomot a gyönyörű térkövön, nehezen állja meg a munkát, hogy dolgozni kezdjen vele. 

 A rendszeres takarítás, azaz a megelőzés lényege, hogy térkövet és annak környékét többször át kell mosni, hogy eltávolítsuk a felgyülemlett szennyeződéseket. A nagynyomású tisztítógép elég hatásosan látja el feladatát. A műveletet ajánlott a tavaszi és őszi időszakokban végezni, amikor a szennyeződések és a gyomok könnyen eltávolíthatók. Ez hozzájárul a környezet tisztaságának és rendezettségének fenntartásához. Abban is segít, hogy időben észrevegyük a szükséges javításokat vagy cseréket, amivel hosszú távon pénzt és idő takarítható meg. Ennél jóval emberkímélőbbek a biológiai módszerek. Ide tartozik a természetes növényi társulások kialakítása, amik távol tarthatják a gazt. Az olyan növények, mint a fű, az évelők, a bokrok és az alacsony karbantartást igénylő sziklakertek lehetnek jó választások a gazmentes környezet kialakításához. Ehhez azonban óriási kertészeti rutinra van szükség, tudni kell, hogy melyik gazt melyik növény nem engedi nőni, és milyen távolra érdemes azt ültetni. 

A kémiai módszerek használata csak akkor javasolt, ha más nem bizonyult hatékonynak. A legtöbb gazdaboltban kapható olyan anyag, amely hatékonyan távolítja el a gyomokat és más szennyeződéseket a térköveken. Fontos megjegyezni, hogy a kémiai anyagok egyáltalán nem környezetbarátak, nagy valószínűséggel a talajba jutnak, és az alkalmazásuknál szigorúan be kell tartani az előírásokat. Át kell tehát gondolkodni, tudsz-e úgy élni, hogy van néhány kellemetlen betolakodó a térköveden, vagy inkább vegyszerekkel veszélyezteted a kerted talaját.