background

Hogyan tartsd vegyszer nélkül gazmentesen a térköveket?

Térkövekkel burkolt területek nem csak esztétikailag vonzóak, de tartósságuk miatt is előnyösek. Azonban, az idő múlásával és a környezeti hatások miatt számos apró rést alakulhat ki az elemek között. Ezek a repedések, részek nemcsak rontják az összképet, de hosszú távon az egész terület stabilitását is veszélyeztethetik, ráaádásul gaz is jelenhet meg közöttük. Ahhoz, hogy a térkövek közötti részeket hatékonyan tudjuk gazolni, érdemes megfontolni néhány tippet és technikát. 

A térkövek közötti részek kigazolása után rendkívül fontos a rendszeres karbantartás. Idővel a résekben újra szennyeződések gyűlhetnek össze és a gaz is útnak indul. De mit tehetünk ellene? A legjobb módszer természetesen a megelőzés lenne, például geotextillel és megfelelő anyaggal a rések között. Ez azonban nem mindig sikerül jól, a kis repedések és rések között növényzet kezd el megjelenni. A gaz könnyedén talál utat a térkövek között. A kémiai vegyszerek beszivárognak a talajba, ez pedig senkinek sem jó. Mit tehetünk? 

Forró víz

Hatékonyan pusztítja a növényzetet a térkövek között. Forraljunk fel egy nagyobb adag vizet, majd öntsük a résekbe. A forró víz nem károsítja környezetet, mint a vegyszerek, és nem okoz hosszú távú károkat a térköveken. 

Az ecet 

Jó természetes megoldás a gaz eltávolítására. Keverjünk össze egy rész ecetet és egy rész vizet, majd permetezzük a keveréket a növényzetre. Az ecet savtartalma segít elpusztítani a gazt. Legyünk azonban óvatosak, mert az ecet túlzott használata hosszú távon károsíthatja a térköveket és más növényeket is, ha véletlenül rájuk kerül. 

Környezetbarát módon sóval is eltávolíthatjuk a növényzetet. Szórjuk el a sót a térkövek közötti résekre, majd öntünk rá egy kevés vizet, estleg sóoldatot is használhatunk. A só elvonja a nedvességet a növényzetből, így elpusztítja azt. Azonban ezt a módszert mértékkel alkalmazzuk mert a túlzott só használata terméketlennné teheti a talajt. Vigyázzunk a környezetben lévő növényekre is. 

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna is remek természetes növényirtó. Keverjünk össze szódabikarbónát vízzel, hogy pasztát képezzünk, majd vigyük fel a növényzetre. Hagyjuk hatni néhány órán keresztül, majd öblítsük le. Ez a módszer is környezetbarát, de többször meg kell ismételni, hogy igazán hatásos legyen. 

Kézzel a gyomok ellen

A leghagyományosabbés legfárasztóbb módszer, de hatékony: használjunk kézi eszközöket, például kést vagy spatulát, hogy eltávolítsuk a növényzetet a résekből. Sok időt és energiát igényel, de biztosan nem károsítja a környezetet.