background

Hogyan készíts kerti sütögetőt a térköveken?

Tombol a tavasz, teljesen természetes, hogy a kert minden pontján grillezési lehetőséget keresel. Nem szabad azonban elkapkodni a sütögetőd állandó helyét, mert lehet, hogy nem elég praktikus, esetleg nem passzol a környezetbe. Mielőtt döntesz, olvass el néhány tippet, hogy megkönnyítsd a saját dolgot.

Szögezzük le: a kerti sütőterület kialakítása térköveken praktikus ötlet, mert stabil, egyenletes alapot hozhatsz létre, melyen elhelyezheted a gardenpartik legfontosabb kellékét. 

Első lépés a helyszínválasztás

Elsőként fontos, hogy meghatározd azt a területet, ahol a kerti sütögetőt el szeretnéd helyezni. Ügyelj arra, hogy elegendő hely álljon rendelkezésedre az eszközök mozgatásához és a családod vagy a vendégek kerti kényelméhez.

Ha megvan a pontos hely, kezdheted a kialakítást: távolítsd el a felső réteget az alapterületről, majd alaposan tömörítsd a talajt. Ez azért fontos, mert a térkő csak akkor marad stabil és tartós, ha az alapja is az. Helyezz a talajra egy geotextil-anyagot, ez megakadályozza a gyomok növekedését, és segít abban, hogy a térkövek stabilabbá váljanak.

Helyezd el a térköveket a kívánt mintában, és ügyelj arra, hogy ezek megfelelő távolságot tartsanak egymástól. Az egyenletesen elrendezett térkövek segítenek abban, hogy a sütőt stabilan lehessen elhelyezni rajtuk. Ha a térkövek helyükre kerültek, akkor tedd a kerti sütőt a kijelölt helyre, és ellenőrizd, hogy stabilan áll-e. Ha szükséges, alátámasztó köveket vagy betonblokkokat helyezhetsz el a sütő alatt, hogy még biztosabbá tedd.

Ahány ház, annyi sütögető

A sütögetőknek is több fajtája van. Van olyan, ami fix, téglából készült, és komoly szakmunkát igényel. Ez esetben is rendkívül fontos a megbízható alapozás, hogy utána a mester könnyen tudjon dolgozni. Ha egy egyszerűbb, például faszenes grillkocsi mellett teszed le a voksot, akkor is elengedhetetlen a fix térkőalapozás. Ha ez hiányzik, a sütögetőd nem áll majd stabilan, nem tudod arra a helyre rakni, ahova előzetesen szeretted volna. 

Teremts kellemes környezetet a sütő körül, tegyél le például kavicsot vagy dísznövényeket a környékére, hogy még vonzóbbá tedd a grillszezont. Mint láthatod, a kerti sütőtér kialakítása a térköveken nem is bonyolult folyamat, és nem igényel különösebb szakértelmet. Fontos, hogy ügyelj a stabil alapra, így sok bosszankodástól kímélheted meg magad.

Nincs más hátra, mint beszerezni a hozzávalókat, a szaftos húsokat, a finom zöldségeket és áthívni a barátokat! Így ugyanis már készen is állsz a grillezésre vagy a sütögetésre a szabadban.