background

Három dolog, amit érdemes a térkövek közé tenni

A térkövek használata sokféle lehetőséget kínál a kertek, udvarok és sétányok tervezésében. A köztük lévő rések gyakran elhanyagolt részei a tervezésnek. Pedig kis kreativitással és energiával praktikus megoldások születhetnek erre a problémára. Az alábbiakban néhány ötletet arra vonatkozóan, hogy miket érdemes használni. Ha térkövet rakunk a kertbe, nem feldkezhetünk meg a köztük lévő rések kitöltéséről sem. Ez a művelet igen fontos, mert stabilabbá teszi a szerkezetet és a növekvő gaznak is akadályt jelent. Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagot használunk. 

Kavicsok és aprókövek

A térkövek közötti rések kitöltésére kiválóan alkalmasak a kavicsok és aprókövek. Ezek a természetes anyagok sokféle méretben és színben elérhetőek, így lehetőséget nyújtanak a kreatív kialakításra és a megfelelő hangulat megteremtésére. Emellett a kavicsok és aprókövek kitöltése jól szellőzik, segítve a víz elvezetését és a talaj felfrissítését. Ha ezt használjuk akkor semmiképp se feledkezzünk meg geotextil használatáról, mert a gaz könnyedén utat tör magának a kis kavicsok között.

Apróra zúzott beton kőporral

A zúzott beton és kőpor kiváló lehetőséget nyújt a térkövek közötti rések kitöltésére. Ezek anyagok könnyen kezelhetők és alkalmazhatók, valamint tartósak és időjárásállóak. A zúzott beton és kőpor kitöltése segít megszilárdítani a térkövek alatt lévő talajt, és megakadályozza a gyomnövények növekedését. Geotextil használata szintén erősen ajánlott.

Térkőhomok

A térkőhomok egy speciális anyag, amit a térkövek közötti rések kitöltésére fejlesztettek ki. Ez az anyag egy polimert tartalmaz, ami nedvesség hatására kötődik és keményedik. Ennek eredményeként a homok erős és tartós felületet képez, amely ellenáll az elmozdulásnak és a gyomnövények növekedésének. Emellett könnyen alkalmazható és kezelhető, és különböző színekben elérhető, hogy harmonizáljon az udvarunkban található térkővel. 

Misung

Homok, cement és víz keveréke, nagyon vékonyan a térkövek közé folyatva érdemes csak próbálkozni vele. Ha ráfolyik a felületre, azt nagyon nehéz letisztítani, így elcsúfítja a drágán vett térkövünket, ezért bánjunk vele óvatosan. Garantáltam megállítja a gyomnövények növekedését a térkő között és geotextil sem szükséges hozzá.