background

Ezek a legfontosabb októberik teendők a kertben

Az október az őszi hónapok egyik legvarázslatosabb időszaka, amikor a kertek lassan átalakulnak az elbűvölő őszi színek birodalmává. Ilyenkor van még néhány fontos teendő a kertben, amit fontos elvégezni. Mutatjuk, melyik a leglényegesebb öt teendő az évszak közepén. Az öt legfontosabb októberi kerti teendő elvégzésével gondoskodhatsz kerted egészségéről és szépségéről, miközben készülsz az elkövetkező hónapok hidegebb időjárására. A térkő karbantartása is fontos, mivel segít megőrizni kerted esztétikáját és biztonságát az év bármely időszakában.

 

Levélgyűjtés és komposztálás

Javában tart az őszi lombhullás, a kert talaját színes levelek borítják. A levelek ellepnek mindent, elnyomhatják a növényeket és a fűszálakat is. Használj gereblyét vagy a lombszívót a gyűjtésükhöz. Az összegyűjtött leveleket komposztálhatod, hogy tápanyagban gazdag talajt hozz létre a következő évben.

 

Növények védelme a hidegtől

Az októberi hónapokban a hőmérséklet gyakran lecsökken, és az éjszakák hidegebbek lesznek. Védelmezd növényeit a hidegtől a például levéllel vagy szalmával. Érdemes a fiatalabb fák tövéhez, ágyások tetejére, bokrok aljára tenni ezekből a természetes védelmezőkből.

 

Utolsó növényültetés

Az október egy ideális időpont az őszi virágok és dísznövények ültetésére. A szeptemberi hónaphoz képest az október kicsit hűvösebb, ami azt jelenti, hogy a növényeknek több idejük van az új helyen gyökereik kifejlesztésére, mielőtt a tél beköszönt.

 

Gyepgondozás

Az őszi közepére a fűszálak hajlamosak a nyári időszakhoz hasonlóan nagyra nőni. A kertben hulló levelek pedig elfedi a füvet. Nyírd meg a füvet még utoljára az évben egy alacsonyabb beállítással, és győződj meg róla, hogy eltávolítottad a faleveleket a gyep felületéről. Nem árt egy kicsit meg is trágyázni a füvet.

 

Térkő tisztítása és karbantartása

A térkő az udvarok és ösvények kedvelt burkolati anyaga, de az időjárásnak és a használatnak kitett kőfelületek idővel koszosak és porosak lehetnek. Az október jó időpont arra, hogy megtisztítsd a térköveket. Makacsabb foltok esetén használhatsz kőtisztítószert vagy házi keveréket (például vizet és ecetet). Vigyél fel egy kevés tisztítószert a szennyeződésekre, majd kefével vagy sörtéjű kefével dörzsöld meg őket.