background

A leggyakoribb hibák a térkövezés során

Ahogyan bármely más építési folyamatnál, a térkövezésnél is számos hibát követhetünk el, amelyek hosszú távú problémákat okozhatnak. De mik a legjellemzőebbek, és hogyan kerülhetők el ezek? Mutatjuk.

Rossz minőségű térkövek használata

A minőségi térkövek hosszabb élettartamot és esztétikus megjelenést biztosítanak. Az olcsóbb vagy rossz minőségű térkövek hamarabb törnek, és könnyedén elszíneződnek. A minőségi termékek drágábbak lehetnek, de hamar megtérülnek a jobb tartósság és az esztétika miatt.

Nem megfelelő alapozás

Az alapvető lépés a jó minőségű térkövezéshez az alap előkészítése. Az alapnak stabilnak, síknak és jól tömörítettnek kell lennie. Gyakori hiba, hogy nem megfelelően készül el, aminek eredményeként a térkövek idővel süllyedhetnek, vagy elmozdulhatnak. Ezért alapos előkészítésre van szükség, el kell távolítani a laza talajt, amihez megfelelő tömörítőgépek kell. Csak így biztosítható az alap stabilitása.

Helytelen mintázat vagy elrendezés

A térkövek elrendezésének és mintázatának kiválasztása szintén fontos szempont. Rosszul megválasztott mintázatok zavarossá vagy rendezetlenné tehetik a területet. Gondosan kell megtervezni a kivitelezést, vegyük figyelembe a környezetet és a terület funkcióját is.

Nem megfelelő vízelvezetés

Rossz vízelvezetés esetén a csapadék felhalmozódhat a térkövezett területen, ami károsíthatja a térköveket és a környező szerkezeteket. Megfelelő lejtéssel, esetleg elvezető rendszerrel ez a probléma kiküszöbölhető.

Nem megfelelő kötőanyag

A térköveket összetartó kötőanyag minősége igencsak meghatározó. Ha nem megfelelőt használunk belőle, a térkövek könnyen elmozdulhatnak. Fontos, hogy a terhelésnek és időjárási viszonyoknak megfelelő minőségű és típusú kötőanyagot válasszunk.

Rossz időjárási körülmények között történő telepítés

Rossz időjárási körülmények, például eső vagy fagy alatt történő telepítés során a kötőanyag nem köt megfelelően, és a térkövek nem rögzülnek jól. Nagyon fontos, hogy olyan időpontban végezzük el a munkát, amikor az időjárás alkalmas arra, hogy a kötőanyag viszonylag rövid időn belül megszilárduljon.

Nem megfelelő szegélykövek használata

Ha nem használunk szegélyköveket, esetleg silány minőségűeket választunk, az a térkövek szétesését, elmozdulását eredményezheti. A munka egyik legfontosabb fázisa, mert már rövid távon is súlyos következményekkel járhat. Nemcsak esztétikai hibák jelentkezhetnek, hanem tönkre is mehetnek a térköveink.