background

Öt tipp, ahogyan megtisztíthatod a térköveket

Legyenek akármilyen szépek a térköveid, alkalmanként bizony muszáj takarítani őket, mert az öntisztuló fajtát még nem találták fel. A tavasz kezdetekor érdemes nagytakarítást tartani a kert ezen részén is, hogy minél előbb eltüntethesd a tél nyomait. 
De milyen hatékony módszerek léteznek? 

1. Magasnyomású tisztító 

A leggyakoribb módszer a térkövek tisztítására a magasnyomású tisztító használata. A víz eltávolítja a koszt és a szennyeződéseket. Ha nincs sajátod, és úgysem használnád másra, akkor nem feltétlenül kell sajátba fektetned; megéri évente egyszer-kétszer bérelni, esetleg kölcsönkérni valakitől. 

2. Ecet 

Nagyon úgy néz ki, hogy kis túlzással mindenre jó. Az ecet hatékonyan eltávolítja a mohát és a penészt a térkövekről. Önts össze egy rész ecetet három rész vízzel, és alkalmazd a keveréket a koszos felületekre. Hagyd hatni öt-tíz percig, majd öblítsd le vízzel. Vigyázz, hogy ne kerüljön a növényeidre, vagy a talaj olyan részébe, ahol gyökerek vanna, mert nem kíméli őket. 

3. Szódabikarbóna és citromlé 

Keverj össze egy kis szódabikarbónát citromlével, egy fehér, szagtalan pasztát kapsz. Vidd fel ezt a koszos felületekre, majd dörzsöld át kefével. Hagyd rajta a pasztát néhány percig, majd öblítsd le vízzel. Környezetbarát, bio megoldás. 

4. Kézi erővel 

Ha nincs magasnyomású tisztítód, ha túl erősnek tartod az ecetet, ha nem hiszel a szódabikarbónában, akkor puszta kézzel is eltávolíthatod a koszt és a szennyeződéseket a térkövekről. Használj jó erős kefét, majd vízzel öblítsd le a felületet. Kétségkívül a leglassabb, legkeményebb, de a leginkább környezetbarát módszer. 

5. Kémiai tisztítószerek 

Szándékosan hagytuk a végére, mert nem környezetbarát módszerről van szó, ami könnyedén kárt tehet és kárt is tesz a talajban. Tény, hogy jó drágán, de vásárolhatsz speciális kémiai tisztítószereket a térkövek tisztítására, amelyek eltávolítják a makacsabb szennyeződéseket és a mohát is. A leggyorsabb, leghatásosabb módszer, ezekkel lehet a leglátványosabb eredményt elérni, de mérlegeld, hogy mindenáron szükséged van-e a tökéletes csillogásra, vagy inkább megkíméled a kertedet és lakóit a vegyszerektől. 

Fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a térköveket, hogy azok hosszabb ideig megőrizzék esztétikus megjelenésüket. Hogy megelőzd a károsodásukat, válaszd ki te is neked megfelelő módszert, néha áldozz egy kis időt és energiát a kerted nagytakarítására.