background

Öt rossz megoldás térkő helyett

A térkövezés a megfelelő módja lehet az ingatlanod körüli terület rendezésének. Javul a hely esztétikája, tartós és praktikus megoldás. A legtöbb helyen kifejezetten indokolt is, hogy egy bizonyos szakasz le legyen térkövezve. Sokan választanak térkövezés helyett más megoldást, amivel nincs is baj. Most azonban mutatunk öt módszert, amit érdemes elkerülni, és helyette inkább a térkövezést választani.

 

1. Kiönteni betonból

Bár a beton szilárdságára és tartósságára sokan esküsznek, az egyszerű betonöntés nem feltétlenül a legjobb választás térkövezés helyett. A beton fő hátránya, hogy hajlamos repedezni és törni, különösen az időjárási változásoknak kitett területeken. Emellett a napsugárzás hatására felmelegszik, ami kellemetlenül forró felületet eredményez nyáron. A hibák javítása jóval bonyolultabb, ráadásul költségesebb is, mint a térkő esetében.


2. Aszfaltburkolat

Az aszfalt sokak számára vonzó lehet az alacsonyabb ára miatt, de használata térkövezés helyett több hátránnyal is jár. Az aszfalt könnyebben károsodik és repedezik az idő múlásával. A burkolat hőt sugároz, ami miatt forróbbá válik a környezet meleg időben. Nyári intenzív záporoknál ráadásul az esővíz nehezebben tud a talajba szivárogni, ami szintén problémákhoz vezethet.

 

3. Gyeptégla vagy műfű

A gyeptéglák vagy műfű hosszú távon nem bizonyulnak jó választásnak. A gyeptéglák gyakran kilazulnak, szétesnek, és nehezen kezelhetők. A műfű pedig idővel kifakulhat és megkopik, emellett pedig karbantartást igényel. Mindkét megoldás alatt elterjedhetnek a gyomok és egyéb növények, amik később problémákat okozhat.

 

4. Kavics

A kavicsot néhányan olcsó és egyszerű alternatívának tekintik a térkő helyett, pedig az így létrejött felületek instabilak és nehezen járhatóak. Ráadásul a kavics szétszóródhat, nehezen tartható rendezett állapotban. Ezen kívül a kavicsos út nehézkessé teheti a babakocsik, kerékpárok vagy kerekesszékek használatát.

 

5. Szabadon hagyott föld

Azt gondolhatnánk, hogy egy magára hagyott poros vagy kopott földterület az olcsó és természetes megoldás a térkő helyett, de ez is rengeteg problémát okozhat. Az esőzés során sárrá válhat, ami csúszóssá és járhatatlanná teszi. Emellett a fű növekedése és a gyomok elleni küzdelem is folyamatos karbantartást igényel. Száraz időben a szálló por okozhat problémát.