background

Öt ellenérv a kerti betonnal szemben

A kertek tervezésekor és kialakításakor fontos megfontolni a környezetbarát és esztétikus lehetőségeket. Ebben a cikkben öt fontos ellenérvet mutatunk be a beton kertben történő használata ellen, mutatunk olyan lehetőségeket, amelyekkel helyettesíthetjük ezt a hagyományos anyagot.

Vízelvezetési problémák

A beton kemény felülete nem engedi a víz megfelelő szivárgását a talajba, ez elvezetési problémákat okozhat. Az esővíz elfolyik a betonról, és nem jut el a növényekhez vagy nagyon nagy mennyiségben folyik le például a fűre, ami károsíthatja. A vízelvezetésben erős térkövek, vagy éppen esőkertek kialakítása. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a víz a talajba szivárogjon, és segítenek akár a monszunszerűen lecsapó esők elvezetésében is.

Környezeti szempontok

A legfontosabb szempontok egyike a környezeti hatás. A beton előállítása és telepítése jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár, mivel a cementgyártás energiaigényes folyamat. Emellett a betonburkolatok hőelnyelők, ez azt jelenti, hogy a környezetet felmelegítik, ami hozzájárulhat a hőszigetek kialakulásához. Ezek negatívan befolyásolhatják a környezet hőmérsékletét és a helyi ökoszisztémát. Ezért van az, hogy egy belvárosi, lebetonozott utcában akár 4-5 fokkal is melegebb lehet, mint. Éppen ezért beton helyett környezetbarát burkolatok, például megfelelő térkő, apró kavicsok, téglákk használata. Ezek a burkolatok kisebb környezeti lábnyommal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a kialakuló hőség hatását.

Esztétika

A betonburkolatok legtöbbször szürkék és egyhangúak, ami nem igazán passzol egy természetközeli kert hangulatához. Azok, akik egy szép és harmonikus környezetet szeretnének teremteni, érdemes más burkolati lehetőségek után nézniük. A mutatós térkövek, természetességet sugárzó kőlapok, vagy éppen téglák sokkal szebb látványt nyújtanak a betonnál. A hatalmas választéknak köszönhetően bármilyen növényhez, kész felépítményhez, mutatós kerthez adaptálni lehet ezeket a megldásokat.

Hőmérséklet

A beton hővezető anyag, így hőmérsékleti különbségek alakulhatnak ki a nyári melegben. Sokkal, de sokkal melegebb a levegő egy olyan udvaron, ahol betonoztak, akár több fok is lehet a különbség. A természetes burkolatok, térkövek jól kevésbé melegítik fel az udvarodat. A fák, növények, egy esetleg kis kerti tó pedig egyenesen csodákra képes.

Karbantartás

A betonburkolatok hosszú távú karbantartást igényelnek. Repedhetnek, törhetnek, és idővel felületi károsodást szenvedhetnek. Ezeknek a javítása időigényes és ráadásul költséges is. Ezzel szemben a jól lerakott térkő nem igényel ekkora karbantartást, ha megfelelően helyeztük el őket, hosszú távon sem kell vele foglalkozni.