background

Így készíthetünk térkőből lépcsőt

A kertek tervezése és kialakítása során gyakran találkozunk olyan területekkel, ahol emelkedő vagy lejtős terep miatt lépcsőre van szükségünk. A térkőből készült lépcsők ideális megoldást nyújtanak ezekre a helyzetekre. Az építés idejét érdemes összehangolni a térkövezéssel, és annyival többet rendelni a kiválasztott termékből, amennyire szükségünk lehet. De hogyan álljunk neki a lépcsőnek? 

Alaposan tervezzük meg

Mielőtt nekiállnánk a lépcső építésének, fontos pontosan megtervezni a munkát. Határozzuk meg, hogy hol lesz pontosan a lépcső, és milyen dőlésszögű lesz a lejtő. Mérjük le a területet, hogy meghatározhassuk a szükséges méreteket. Válasszuk ki a megfelelő térkövet a lépcsőhöz. Ne felejtsük el megfelelő mennyiségben beszerezni, és nézzük meg, hogy az adott térkő alkalmas-e lépcsők építésére. Határozzuk meg, pontosan hány lépcsőfokot szeretnénk, és milyen magasra kell emelkedni a területen. Gondoljunk arra, hogy hogyan illeszkedik majd a lépcső a kertünk stílusához. Fontoljuk meg a lépcső mellé kőfalak vagy növények elhelyezését is. Érdemes ugyanolyan vagy hasonló térkövet leraknunk, mint ami a kert többi részében is található 

Alapozzunk!

Az alapozás kihagyhatatlan lépése a térkőből készült lépcső építésének. Egy stabil alap nélkül a lépcső hamar eldeformálódhat vagy megsüllyedhet. Jelöljük ki a lépcső helyét, majd ássunk egy árkot a lépcső alapjához. A mélysége függ a lépcső magasságától, de általában legalább 15-20 centiméter mélyre kell ásni. Öntsünk le egy réteg alapozó anyagot az árok aljára. Jól tömörítsük le, hogy stabil alapot hozzunk létre. Az alapozó anyag lehet például durva homok vagy zúzott kő. A stabil alapozó réteg után szükséges vízmértékkel vagy vízszintezővel ellenőrizni az alap síkját. A lépcső fokainak egyenlőnek kell lenniük, így nagyon fontos a pontos szintezés. 

Tömöríteni és tömöríteni

Miután elkészült az alapozás, elkezdhetjük a lépcsők kialakítását. Helyezzük el a térkövet az első lépcső alján, és ügyeljünk arra, hogy egyenletesen és szorosan illeszkedjen, ahogy a következő elem is. Használjunk gumikalapácsot és vízmértéket a pontos elhelyezéshez. Folytassuk a térkő elhelyezését a következő lépcsőfokokon. Mindent alaposan tömörítsünk le, ügyeljünk arra, hogy egyenlő magasságúak legyenek a szintek. Ha elkészültünk a lépcsőkkel, gondoljuk át, hogyan szeretnénk befejezni a széleit. Használhatunk díszkőt vagy térkőszegélyt a szép és biztonságos kialakítás érdekében. 

Gondos karbantartás

Miután elkészültünk a lépcsők elhelyezésével, még egyszer alaposan tömörítsük le azokat, hogy stabilak legyenek. Használjunk gumikalapácsot a térkő környékén. Tervezzük meg a környező terület burkolatát. Használhatunk kavicsot, terméskövet vagy más burkolatokat a lépcső körül, hogy lépcsőnket még vonzóbbá tegyük. Az elkészült térköves lépcső gondozása és karbantartása is fontos. Időnként ellenőrizzük, hogy ne keletkezzenek repedések és ne mozduljanak el az elemek. Tisztítsuk meg a levelektől, az esetleges gaztó és egyéb szennyeződésektől, hogy megőrizzük esztétikai értékét.