background

Így alakíthatsz ki mediterrán kertet térkövek segítségével

A tavasz előrehaladtával egyre többet süt a nap, egyre több időt töltünk a kertben. Most van itt az ideje a saját ízlésedre szabnod otthonod igen fontos területét! A mediterrán kertek manapság igen népszerűek; megmutatjuk, térkövek segítségével hogyan tudod még forróbbá tenni a hangulatot az udvaron. 

A mediterrán kerteknek az az egyik jellemzője, hogy köves felületeket használnak a növények körül, így a térkövek nagy segítséget jelentenek annak megalkotásához. Itt van néhány tipp egy valódi, mediterrán kert tervezéséhez, amit magad is megalkothatsz, egy kis energia ráfordításával. 

Mediterrán klíma, alkalmazkodó növények

Kiindulásként válassz megfelelő helyet a kertbe: napos, meleg és száraz területet keress, mert az ide illő növények igénylik a sok napfényt, a jó vízelvezetést és a megfelelő talajt is. A kövek mit sem érnek az ide passzoló növények nélkül. A mediterrán kertekben a növények általában szárazságtűrőek, illatosak, és színesek. Például a levendula, az olajfa, a babérmeggy, a rozmaring, a citromfű, a spanyol szegfű és a fügefa biztosan jó választás. De ne feledkezzünk meg a megváltozott klímához remekül alkalmazkodó, Magyarországon is egyre népszerűbb kiviről sem. 

A mediterrán növények általában kevesebb vizet igényelnek, de azért szükségük van rendszeres öntözésre. A legjobb megoldás az öntözőrendszer, ehhez figyelembe kell venni a növények vízigényét és a talaj típusát. 

A változatosság gyönyörködtet

Fontos, hogy a kövek természetes színűek legyenek. Ilyen például a homokszín, a kékesszürke és a törtfehér. Ezek az alapszínek, természetesen a végén úgyis a te ízlésed dönt. Mi azt gondoljuk, hogy ez a három talán minden növényhez illik, biztosan nem hibázol, ha ezek mellett teszed le a voksod. A mediterrán kertek általában rendszertelen formájuk miatt nem könnyen tervezhetők. Készíts egy előzetes tervet, amely tartalmazza a növények elrendezését, a kőlapok és a térkövek helyét, és a kert kialakításának részleteit.

Vigyél változatosságot a kialakításba: a mediterrán kertekben gyakran találkozunk aszimmetrikus megoldásokkal. Érdemes kipróbálnod olyan formákat, mint a hullámok, az ívek, a spirálok és a körök, hogy egyedivé tedd a kertet. A kőlapok és a nagyobb kövek felhasználása is nagyon jó lehetőség a változatos stílus kialakítására. 

Ne feledkezz meg a kerti bútorokról és dekorációkról. A mediterrán kertek általában természetesnek és rusztikusnak tűnnek. Sok dekoratív elemet tartalmaznak, mint például cseréptárgyakat, kerámiát, rozettákat, vagy éppen a falikutakat. A mediterrán stílusú kerti bútorok és függőágyak is jól illeszkednek a kertbe.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek neked abban, hogy egy szép és hangulatos mediterrán kertet alakíts ki térkövek segítségével.