background

Térkő 50% állami támogatással

50% állami támogatás térkőre (is) – avagy mit kell tudnunk az otthonfelújítási programról?

Az otthonfelújítási program keretein belül 2021. január 1-je óta a gyermekes családok akár térkövezésre is pályázhatnak. Tehát ha épp a járda, a kocsibeálló vagy a kerti ösvény vagy más térkövezésén gondolkodik, adott még egy érv, amiért érdemes most belevágni. De kik vehetik igénybe? És hogyan érdemes élni a támogatással?

Mit jelent az otthonfelújítási támogatás, és mire használható?

A pályázat lényegében egy lakásfelújítási hozzájárulást jelöl, és majdhogynem minden ház körüli felújításra felhasználható.

Az otthonfelújítási támogatás igényelhető többek között víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetésére, fűtési rendszer kialakítására, korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. És még számtalan munkára. (A teljes lista a Portfolio vonatkozó cikkében olvasható.)

Ami viszont számunkra most érdekes, azok az alábbi otthonfelújítási munkák:

 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása;
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése;
 • térburkolat készítése, cseréje;
 • télikert kialakítása.

Ha tehát az udvar, a járda, a garázsbejáró, a kerti ösvények és ágyásszegélyek térkövezésén, kerti pihenők kialakításán gondolkodik, ez egy remek akalom a megvalósításra.

Arról pedig, hogy milyen munkálatokra NEM igényelhető az az állami támogatás, a Magyar Államkincstár hivatalos dokumentumának 94. pontjában olvashat.

A támogatás összege maximum 3 millió forint. A számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50%-a (vagyis 6 milliós összeköltség esetében maximalizálható), fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra vehető igénybe.

FONTOS! Az 50-50%-os szabály nem a benyújtott számlák összegére, hanem a támogatásra vonatkozik. Azaz a két költségtípusnak (munkadíjnak és anyagköltségnek) el kell érnie akkora összeget, hogy abból a megcélzott támogatási összeg 50%-a kijöjjön.

Ha nem biztos a dolgoában, vagy szeret mindent előre kiszámolni, érdemes kipróbálni a Bank360 otthonfelújítási támogatás 2021 kalkulátorát.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

Sajnos, ahogyan a legtöbb ilyen hozzájárulást, ezt sem igényelheti bárki. Feltételei a következők:

Az 501/2020-as kormányrendelet kimondja, hogy a lakásfelújítási támogatást az alábbi feltételeknek megfelelő személy igényelheti:

 • nagykorú, cselekvőképes személy;
 • legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel saját háztartásában;
 • magyar állampolgár vagy a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja;
 • magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik, és legalább 1 éves (akár külföldi) tb-jogviszonya van legfeljebb 30 napos megszakítással (a felsőoktatási jogviszonyt, a gyedet, a nyugdíjasok kiegészítő tevékenységét vagy a katások tb-jét is figyelembe véve);
 • nem rendelkezik köztartozással,
 • egyedülálló, házas, elvált vagy élettársi kapcsolatban élő egyaránt élhet.

Ha tehát a fenti feltételeknek megfelel, és épp napirenden van otthonuk felújítása, érdemes megpályázni a legfeljebb 3 millió forint összegig terjedő támogatást.

A fő kedvezményezettek tehát a gyermeket nevelő családok.

Miért éri meg térkövezésre használni az állami támogatást?

Ahogy arról már fentebb is írtunk, az állami támogatás munkadíjra és anyagköltségre igényelhető.

Ez térkő esetében különösen kapóra jön, hiszen – ahogyan egy korábbi cikkünkben is írtuk –, egyrészt nem ez a legolcsóbb burkolat. Másrészt a munkadíjra adott támogatás lehetővé teszi, hogy igazán profi szakemberekkel végeztessük a térkő lerakását – feltéve, hogy nem magunk szeretnénk ezt megtenni, házilag.

Amire viszont figyelnünk kell – épp az 50-50%-os szabály miatt –, hogy a térkő vásárlására felvett állami támogatás összege nem haladhatja meg a munkadíjra igényelt hozzájárulási mértékét.

Térkövezés esetén viszont nem annyira nehéz tartani a fele-fele arányokat, mint például egy fűtési rendszer kialakításánál vagy egy lakásfestésnél. Hiszen a mérleg sem a munkadíj sem az anyagköltség javára nem billen számottevően.

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy ekkora összegekből a térkövezés mellett gond nélkül megoldhatók a családi ház egyéb felújításai is – hiszen 50-200 m²-nél több burkolat lerakása ritkán indokolt egy átlagos udvarban –, még inkább megéri élni a lehetőséggel.

Hogyan igazolhatóak a felújítási munkák és az anyagköltség?

Pályázati feltétel, hogy a felújítás munkálatait igazoljuk vállalkozói szerződéssel, számlákkal (az anyagköltségről és a munkadíjról), és egy számlaösszesítőt és benyújtsunk.

Az alábbiakkal tehát mindenképpen rendelkeznie kell annak, aki a támogatást igénybe akarja venni:

 • a rendelet által meghatározott építési tevékenységek valamelyikére, a kivitelezéssel megbízott vállalkozóval (2021. január 1-je után) kötött szerződéssel;
 • a felújítás munkálatait igazoló (január elseje után kiállított és teljesített) számlák másolatával;
 • átutalással teljesített számlák esetén pedig a banki átutalást igazoló dokumentum vagy fizetési számlakivonat másolatával.
A pályázati feltételek szerint az összegyűjtött számlákat a munkálatok befejezését követő 60 napon belül kell megküldeni a Magyar Államkincstárnak. Ők aztán 30 napon belül elbírálják a pályázatot. A pozitív elbírálást követő 5 napon belül pedig kiutalja az igénybe vett pályázati összeget.

A fentiek alapján abszolút úgy gondoljuk, megéri élni a családi otthonfelújítási támogatással. Ez ráadásul egy remek lehetőség a hónapok vagy évek óta halogatott térkövezés elvégézésére is. A család tehát mindenképp jól jár.

Ha pedig bármiben a segítségére lehetünk, tekintse meg térkövetinket, és keressen minket bizalommal.