TUDÁSTÁR


SZEGÉLYKŐ MINDEN ESETBEN SZÜKSÉGES A TÉRKŐ LERAKÁSÁHOZ?

A burkolatot oldalirányból mindig fontos megtámasztani. Ha a burkolat más építményhez, ház alapjához, vagy kerítéshez csatlakozik, akkor felesleges a szegélykő. Emellett a burkolat oldalát egy helyszínen készített betonnal is meg lehet támasztani, de ez munkaidő-igényesebb és esztétikailag sem olyan, mint az előregyártott szegélykő.

MEGLÉVŐ BETONJÁRDÁRA RÁ LEHET-E RAKNI A TÉRKÖVET?

Igen, de ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a beton- és a térkőburkolat közötti ágyazóanyag a csapadékvíz hatására kimosódik, majd a burkolat meghullámosodik.

MILYEN VASTAGSÁGÚ TÉRKŐ AZ IDEÁLIS?

A térkő vastagságát a tervezett igénybevételnek megfelelően kell megválasztani. Családi házaknál, ahol csak személygépjármű-forgalom, illetve alkalmankénti 
tehergépjármű-forgalom várható, elegendő a 6 cm vastagságú térkő is. Rendszeres tehergépjármű-forgalomra minimum 8 cm vastagságú térkő javasolt.Csak gyalogos-forgalomra 4 cm-es térkövet ajánlunk.

VÁLTOZIK-E A TÉRKŐ SZÍNE AZ IDŐ MÚLÁSÁVAL?

A térkő színe nem változik az uv sugárzás hatására sem, de az igénybevétel hatására általában a burkolat koszolódik, például a járművek kerekei által felhordott szennyeződésektől, illetve az öntözőrendszer által rászórt vízben oldott anyagok ( pl.vasoxid) szintén meglátszanak a burkolaton.

Kopik a térkő felülete ?

Nem.Térköveink két rétegben készülnek a felső kb.10 mm -es réteg nagy szilárdságú anyagában színezett felület az úgynevezett kopóréteg.

MILYEN IGAZOLÁST KAPOK ARRÓL, HOGY A TÉRKŐ MINŐSÉGE MEGFELELŐ?

A termékekről a vásárlók Teljesítmény Nyilatkozatot kapnak, mely a termékek megfelelőségét és a termékek elvárt minőségi paramétereit tartalmazza.

A TÉRBURKOLAT MEGSÜLLYEDHET?

A megsüllyedés MINDIG a nem megfelelően kivitelezett ágyazóréteg miatt következik be. Éppen ezért nagyon fontos az ágyazat alapos megtervezése és megépítése. A térkő minden esetben megsüllyed, ha az alatta levő réteg nem bírja a terhelést.

MENNYIVEL KELL TÖBB TÉRKÖVET VENNI A BURKOLANDÓ TERÜLET KISZÁMÍTOTT FELÜLETÉNÉL?

Attól függ, milyen alakú a tervezett burkolat. Például egy szabályos téglalap alakú burkolatnál szinte tökéletesen ki lehet számítani a szükséges mennyiséget. Ha a felület tagolt, esetleg ki- és beszögelléseket , íves oldalakat is tartalmaz, akkor a darabolások miatt akár 5-10 %-kal több anyagra is szükség lehet.

Hogyan térkövezünk?

1. A TÉRKŐ KIVÁLASZTÁSA

Különböző vastagságú térköveket gyártunk. Kis terhelésnek kitett burkolatok, járdák, udvarok, teraszok, garázsbejárók építéséhez megfelelő a 6 cm vastagságú térkő. Nagyobb forgalomra tervezett burkolatoknál, például üzemek, gyárak, telephelyek, parkolók burkolatának építésénél azonban a jobb kapcsolódást biztosító, 8 cm vastagságú térkő ajánlott.


Képzelje el otthonában!

Esztergomi telephelyünkön raklapra helyezett térkövek nem minden esetben mutatják azt a látványt, mint az elkészült burkolat, különösen az antikolt térkő esetében. Érdemes egy négyzetméter felületet kirakni a megfelelő mintázatban, vagy megtekinteni térkő katalógusunkban, így láthatóvá válik a térkő végleges karaktere.

2. A TÉRKÖVEZÉS ELŐKÉSZÍTÉSE

Tervezés

A munkát a térburkolat megtervezésével érdemes kezdeni. Fontos kritérium a térkő vízelvezetési módja. A burkolatnak lehetőleg oldalirányban lejtenie kell a csapadékvíz elvezetésének biztosítására: méterenként 1,5-2 cm lejtést szükséges kialakítani. A szintezés, kitűzés vízmértékkel, zsinórozással végezhető el. A kitűzés előtt elkészített úgynevezett elemtöbbszörös segíti a munkát. A kiválasztott térkőből „szárazon" kell kirakni a sort a tervezett szélességben, a kezdő- és félkövek felhasználásával, majd ezt figyelembe véve határozható meg a burkolat szélessége.


Tükör kiszedése

A szélességi méretnél oldalanként 30 cm-rel szélesebben kell kitermelni a meglévő talajt. A mélysége a megválasztott rétegrend vastagságának megfelelően határozható meg. 6 cm-es térkőhöz általában elegendő 20-25 cm vastagságú zúzalék- vagy kavicságy, erre kerül egy 4 cm-es 0-4-es homok- vagy zúzalékréteg. A 4 cm-es homokágy a tömörítés során kb. 3 cm-re tömörödik össze, ezért a tükör kiszedését a tervezett szinthez képest 6+3+25 = 34 cm-es mélységig kell elvégezni. A meglévő talajt lapvibrátorral, döngölőbékával alaposan tömöríteni kell. 

3. SZEGÉLYEZÉS

A nyomvonal kitűzése

A cövekekkel és zsinórral jelölhető ki a kívánt nyomvonal, vízmértékkel határozhatók meg a szükséges szintek.

 

Betonágy készítése

Földnedves betonból készíthető el az ágyazat a szegélykő alsó megtámasztására, kb. 20 cm szélességben, minimum 5 cm magasságban.

 

A szegélykövek elhelyezése

Egyesével, egymáshoz szorosan illesztve kell a szegélyköveket elhelyezni a betonágyba a zsinór által meghatározott irányban. Gumikalapáccsal óvatosan ütögetve állíthatók be a szegélykövek a kívánt magasságba.

 

Oldalsó megtámasztás készítése

A szegélyköveket rézsútosan kell megtámasztani földnedves betonból a szegélykő magasságának feléig-kétharmadáig. Ezt követően a beton óvatosan tömöríthető.

 

Utókezelés

Az időjárás függvényében védeni kell a betont a kötés előtti kiszáradástól, locsolással vagy letakarással. 

4. ALAP

Az előkészített altalajra a szegélyek közé kell beteríteni az alapréteget adó 0-24-es osztályozott kavicsot, vagy 0-30-as zúzottkövet. A kavicsot vagy zúzottkövet 2-3 rétegben szükséges elteríteni, és a rétegeket külön-külön alaposan, lapvibrátorral tömöríteni. 

5. ÁGYAZAT

Az elkészült alapra egyenletesen, már a tervezett szintnek és lejtésnek megfelelően kell elteríteni a 0-4-es homokból vagy zúzalékból készülő kb. 4 cm vastag ágyazatot. Ehhez az alapra célszerű fektetni egymástól kb. 2-3 méterre 2 vezető-lécet, mely lehet  30-40 mm átmérőjű cső. Ezek pontos beállítása után, a közéjük terített ágyazóanyagot egy harmadik léccel pontosan, síkba lehet húzni.

 

Vigyázzon hova lép!

Az így előkészített ágyazatra már nem szabad rálépni. Éppen ezért fontos, hogy egyszerre csak akkora felületen készüljön el az ágyazatot, amekkorának a burkolása aznap elvégezhető.

6. LERAKÁS

A térköveket több raklapról, keverve érdemes lerakni. Ezzel elkerülhető, hogy a színkülönbségek és a felületkülönbségek foltos hatást okozzanak a burkolaton. Az egyik sarokban kell kezdeni a térkő fektetését, a kövek között kb. 2 mm-es fugatávolságot hagyva. 

A sorok egyenességét 2-3 soronként zsinór kihúzásával rendszeresen ellenőrizni kell, szükség szerint gumikalapáccsal, sorigazító szerszámmal egyengetve. Lerakás közben az előkészített ágyazatra már nem szabad rálépni, a munkálatokat mindig a már a lerakott kövekről lehet elvégezni. Hibás követ nem szabad beépíteni! Ahol szükséges, a térkő törőgéppel, kővágó koronggal felszerelt sarokcsiszolóval, vagy asztali vizes vágó géppel vágható méretre.

7. FUGÁZÁS

A lerakott térburkolatra száraz, 0-4-es homokot kell teríteni, majd addig söprögetni, amíg a fugák meg nem telnek. 

8. BEVIBRÁLÁS

A fugákból kimaradt, térburkolaton lévő homokot le kell söpörni, mert a rajta maradt homokszemcsék megkarcolhatják a kövek felületét. Ezt követően jöhet a gumilapos vibrátor, mellyel keresztben és hosszában is többször átjárva vibrálhatók be a térkövek. Végül a burkolatot újra be kell teríteni homokkal és néhány nappal később újra besöpörni a fugákat, amíg meg nem telnek teljesen.